Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Αστικοί Κήποι: Πράσινες γειτονιές στην Πόλη μου / Αστικοί Κήποι: Πράσινες γειτονιές στην Πόλη μου – Περιγραφή Προγράμματος

Αστικοί Κήποι: Πράσινες γειτονιές στην Πόλη μου – Περιγραφή Προγράμματος

Περιγραφή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται στη σχολική μονάδα ή σε χώρους κοντά στη σχολική μονάδα και περιλαμβάνει επισκέψεις Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών του ΚΥΚΠΕΕ ανά τακτά διαστήματα για την παροχή πληροφοριών και συμβουλών για τη δημιουργία του αστικού κήπου. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και να επιτρέπει την υλοποίηση των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς επιτρέποντας στους μαθητές να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη σημασία και τον πλούτο του αστικού κήπου που δημιούργησαν.

Βασικά Βήματα του Προγράμματος

Αρχικά, γίνεται επιλογή και οργάνωση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου που θα αναλάβει τη δημιουργία του αστικού κήπου, η οποία αποτελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ακολουθεί αναζήτηση και επιλογή του χώρου, όπου θα αναπτυχθεί ο κήπος εντός ή κοντά στη σχολική μονάδα και θα αρχίσει ο σχεδιασμός του κήπου και η διαχείριση του χώρου και του εδάφους.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες καλούνται να επιλέξουν τα φυτά/ σπόρους που θα φυτέψουν στον κήπο τους με βάση τις πληροφορίες και τα στοιχεία που τους δίνονται για τις απαιτήσεις, προσαρμογές και ιδιότητες των φυτών.

Έπειτα, διαχωρίζονται οι μαθητές/τριες σε μικρές ομάδες και αρχίζει η φύτευση και δημιουργία του κήπου. Το ΚΥΚΠΕΕ αναλαμβάνει να συντονίζει τις μαθητικές ομάδες και να οργανώνει την πορεία των δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το σχολείο.

Με την ολοκλήρωση της φύτευσης, οι μαθητές/τριες καλούνται να προβληματιστούν για τη φροντίδα του αστικού κήπου απαντώντας σε ερωτήματα όπως: Πόσο συχνά χρειάζεται να ποτίζεται το κάθε είδος φυτού; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγεί ο κήπος από ζιζάνια; Γιατί οι κήποι είναι τόσο σημαντικοί στη ζωή μας; ώστε να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές φροντίδας του κήπου τους.

Στο τέλος, γίνεται η αξιολόγηση του Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα αυτό βραβεύονται με την Πράσινη Σημαία «Αστικοί Κήποι: Πράσινες γειτονιές στην πόλη μου», την οποία μπορούν να υψώσουν στο σχολείο ή στον κήπο τους.