Home / Εκδηλώσεις-Συνέδρια-Βραβεία / Συνέδρια / Διεθνές Επιμορφωτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS

Διεθνές Επιμορφωτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS

top_logo

Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του συμμετείχε στο Δεύτερο Διεθνές Επιμορφωτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS: «Ενεργοποίηση των κινήτρων και προσέλκυση των μαθητών στην Επιστήμη» που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας στη Βαρσοβία στις 25-27 Νοεμβρίου 2015.

Κύριος στόχος του Επιμορφωτικού Συνεδρίου ήταν η δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών, παιδαγωγών και επιστημόνων που συμμετέχουν στην εκπαίδευση της επιστήμης μέσω της ανταλλαγής και διάδοσης βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση της επιστήμης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικότερων εργαλείων και μεθοδολογιών.

Το βιωματικό εκπαιδευτικό αυτό συνέδριο συγκέντρωσε τη συμμετοχή πέραν των 70 ατόμων από χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ή άτομα που ασχολούνται άμεσα με τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Εναρκτήριο χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος GLOBE, Dr. Tony Murphy.

Στα πλαίσια του σχετικού συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί για την πορεία και τα στάδια εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS. Επίσης, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια σε συγκεκριμένες δραστηριότητες κατάρτισης των εκπαιδευτικών που έχουν σχεδιαστεί στη βάση των Ομάδων Εργασίας (WGs) του Προγράμματος

  • WG1: Ενσωμάτωση της Τεχνολογίας στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών
  • WG2: Προσέγγιση της μεθόδου της Διερώτησης
  • WG3: Μαθητές με χαμηλές επιδόσεις και χαμηλά κίνητρα

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους συναδέλφους και να προβληματιστούν, ανταλλάζοντας ιδέες και απόψεις σε θέματα που αφορούν τις Φυσικές Επιστήμες. Ακόμα, το βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο διαδραστικό μουσείο «Copernicus Science Centre» έδωσε στους συμμετέχοντες καινοτόμες ιδέες ως προς τις θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί από τις διαφορετικές Ομάδες Εργασίας δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να το χρησιμοποιήσουν στη διδασκαλία. Ακόμα, οι συμμετέχοντες είχαν ξεναγηθεί στην όμορφη πόλη της Βαρσοβίας, ανακαλύπτοντας την πλούσια ιστορία της.

Το ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε. ως μέλος-έταιρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συμμετείχε στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού όλων των Ομάδων Εργασίας με ιδιαίτερη προσφορά και δραστηριότητα στην ανάπτυξη του υλικού κατάρτισης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας 2 (WG2): Προσέγγιση της μεθόδου της Διερώτησης στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών. Το υλικό είχε παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από μέλη της ομάδας του ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η οποία σηματοδότησε την αρχή ενός κύκλου πιλοτικής εφαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού που αναπτύχθηκε με παράλληλη συλλογή αποτελεσμάτων και ανατροφοδότησης που προγραμματίζεται να παρουσιαστούν στο τρίτο και καταληκτικό συνέδριο του Προγράμματος τον Οκτώβριο του 2016 στη Γερμανία.

Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Προγράμματος MASS: http://mass4education.gridw.pl/

Επισυνάπτεται:

Έντυπο Προαναγγελίας του Συνεδρίου
Ηχογραφημένο Υλικό Συνεδρίου: http://mass4education.eu/conference2015/materials

Φωτογραφικό Υλικό:

Mass 2 Mass, Warsaw 1 Mass 3Mass 9

Mass 8Mass 10 Mass 7Mass 6 Mass 5 Mass 4