Διπλοσιάχινο (Accipiter gentilis)

Το διπλοσάινο με το επιστημονικό όνομα Accipiter gentilis είναι ένα μεγαλοπρεπές πτηνό και ίσως το ομορφότερο αρπακτικό των δασών μας [1,2]. Ανήκει στην οικογένεια των Αξιπιτριδών και είναι σπάνιος μόνιμος κάτοικος του νησιού αλλά και περαστικός επισκέπτης [1-3]. Το διπλοσάινο θεωρείται από τους καλύτερους ιπτάμενους θηρευτές καθώς ξεχωρίζειγια τη δύναμη και την αστραπιαία ταχύτητα επίθεσής του.Μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε θηράματα με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από το δικό του.

Το αρπακτικό αυτό έχει χοντρά, φαρδιά φτερά, επίμηκες σώμα και φαρδύ στήθος [2]. Το φτέρωμα του στο πάνω μέρος είναι γκριζοκαφέ και το στήθος του άσπρο με γκριζόμαυρες οριζόντιες λεπτές ραβδώσεις. Το μέγεθός του σε βάρος είναι περίπου στο ένα κιλό με το θηλυκό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αρσενικό [1].Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πουλιού αυτού είναι το σπινθηροβόλο βλέμμα του και η οστέϊνη προεξοχή πάνω από το μάτι που μοιάζει με φρύδι. Αυτή η προεξοχή το προστατεύει καθώς κινείται ανάμεσα στα κλαδιά πυκνών δέντρων [1].

Το διπλοσάινο είναι από τα γεράκια που δεν συμπαθεί την παρουσία του ανθρώπου και για αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να συναντήσουμε κάποιο στην άγρια φύση. Έιναι πουλί  που του αρέσει να ζει απομονωμένο βαθιά μέσα στο δάσος.Χτίζει τη φωλιά τουπάνω σε πανύψηλα πεύκα. Γεννά 3-4 γαλαζόλευκα αυγάαπό τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, τα οποία κλωσσάει μόνο το θηλυκό. Οι νεοσσοί βγαίνουν από τα αυγά στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο και μένουν γύρω από τη φωλιά για περίπου 7 εβδομάδες [1,2].

Τρέφεται κυρίως με πουλιά, όπως ψαρόνια, περιστέρια, τσαλαπετεινούς, φασιανούς και πάπιες αλλά και με θηλαστικά και ποντίκια. Παρόλο που είναι δύσκολο και δύστροπο πτηνό, για την Ιερακοθηρία θεωρείται ένα από τα καλύτερα γεράκια χάρη στις εξαιρετικές θηρευτικές του ικανότητες [1,2].

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Διπλοσάινου; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τα κωνοφόρα δάση που ζει το αρπακτικό αυτό. Ας αποφύγουμε τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν το περιβάλλον μας. Ας πούμε ΟΧΙ στη λαθροθηρία. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1]Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998

[2]http://www.katakali.net

[3]http://www.moi.gov.cy

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.com

 

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...