Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Οικολογική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στο σπίτι

Οικολογική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στο σπίτι

%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%bc%ce%b7%ce%b3%ce%ba%ce%b9%cf%8e%ce%bdΤα μυρμήγκια, τα κοινωνικά και εργατικά αυτά έντομα, αποτελούν την τάξη των Υμενόπτερων [3,4]. Είναι μια από τις πιο οργανωμένες ομάδες του ζωικού βασιλείου, η οποία αποτελείται πέρα των 12.000 καταγεγραμμένων ειδών, ενώ ο αριθμός τους, όπως υπολογίζεται, ξεπερνά τις 14.000 [3,4].

Ως κοινωνικά όντα, σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες έως εκατομμύρια μέλη και φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος, πάνω σε δέντρα ή μέσα στους κορμούς τους, κάτω από πέτρες ή κάτω από πεσμένα τμήματα δέντρων [2,3]. Οι φωλιές αυτές τους παρέχουν προστασία από τους εχθρούς τους και αξιοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης [3].

Το είδος αυτό θα το θα συναντήσει κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχει αποικίσει σχεδόν σε κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης, εκτός της Ανταρκτικής και άλλων απομακρυσμένων ή αφιλόξενων νησιών [2,4]. Αποτελεί ένα συμπαθή έντομο αλλά παρόλα αυτά ανεπιθύμητο για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και συνεχώς αναζητά τρόπους για να τα εξαφανίσει από τους χώρους που κατοικεί [4]. Για την καταπολέμησή τους δεν χρειάζεται πάντοτε να καταφεύγουμε σε χημικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα, τα οποία έχουν άριστα αποτελέσματα. Τα προϊόντα αυτά παρατίθενται πιο κάτω αναλυτικά.

1. Χυμός λεμονιού ή ξύδι

Ο ψεκασμός των ανοιγμάτων και των ρωγμών του σπιτιού σας με χυμό λεμονιού ή διαλύματος ξυδιού και νερού οδηγεί τα μυρμήγκια στο να απολέσουν τον προσανατολισμός τους, κάνοντας πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της τροφής. Ψεκάζουμε ανοίγματα και ρωγμές με χυμό λεμόνι και τα μυρμήγκια χάνουν τον προσανατολισμό τους.

2. Κανέλλα, γαρύφαλλο, μέντα

Τα μπαχαρικά κανέλλα και γαρύφαλλο καθώς και ο δυόσμος ή η μέντα σε αιθέρια έλαια είναι αποτρεπτικά για τα μυρμήγκια και συντείνουν στην αποτροπή της εμφάνισής τους, χαρίζοντας παράλληλα ωραίο άρωμα στο σπίτι.

3. Βραστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων

Το βραστό νερό μόνο του ή σε συνδυασμό με υγροσάπουνο μπορεί να εξολοθρεύσει τα ανεπιθύμητα αυτά έντομα, ιδιαίτερα ότι ρίχνεται απευθείας στη φωλιά τους.

4. Κιμωλία

Αν σχηματίσετε μιαν περίμετρο με κιμωλία έξω από το σπίτι σας ή στις «εν δυνάμει» εισόδους τους, τα μυρμήγκια δεν θα τη διασχίσουν και πολύ πιθανόν να απαλλαγείτε από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

5. Μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη

Τα μυρμήγκια φέρουν μια όξινη ουσία που τα προστατεύει από τους εχθρούς. Συνεπώς ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και άχνη ζάχαρη καταναλωθεί από αυτά, θα επέλθει μια χημική αντίδραση στον οργανισμό τους.

6. Γλυκαντικές ουσίες

Η ανάμειξη γλυκαντικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμης, με χυμό μήλο δημιουργεί μια αντίδραση με την νευροτοξίνη που έχουν τα μυρμήγκια.

7. Κόκκοι και κατακάθι του καφέ

Για απαλλαγή από τα έντομα αυτά, ένας ακόμη τρόπος είναι η τοποθέτηση κόκκων του καφέ ή κατακάθι του στις ρωγμές, η οποία κάνει τα μυρμήγκια να απομακρυνθούν χωρίς να τα σκοτώσει.

8. Καλαμποκάλευρο ή κρέμα σιταριού

Το καλαμποκάλευρο και η μελάσα αποτελούν…λιχουδιές για τα μυρμήγκια, γι’ αυτό και τα καταναλώνουν με μεγάλη ευκολία. Με την κατανάλωσή τους, όμως, φουσκώνουν και πεθαίνουν [1,5].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.econews.gr/2015/04/03/myrmhgkia-farmaka-121629/
[2] https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%81%CE%BC%CE%AE%CE%B3%CE%BA%CE%B9
[3] http://www.vapona.gr/el/%CE%95%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%9C%CF%85%CF%81%CE%BC%CE%AE%CE%B3%CE%BA%CE%B9
[4] http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Formicidae.htm
[5] http://www.mnn.com/your-home/at-home/blogs/13-natural-remedies-for-the-ant-invasion

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://safepestcontrol.gr/pest-pedia

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...