Παγκόσμια ημέρα Ακτών

Οι ακτές αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά, περιβαλλοντικά στοιχεία που χαρίζουν μια αλλιώτικη εικόνα στη μορφολογία του νησιού μας. Οι ακτές χάρη στην ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα τους, τον απέραντο καθαρό ουρανό και το λαμπερό ήλιο αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες κατά την πάροδο του χρόνου. Όμως, πολλές φορές οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν πληθώρα προβλημάτων στις ακτές με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια λιγότερο όμορφη εικόνα στο νησί μας.
Η ισορροπία του παράκτιου μας οικοσυστήματος διαταράσσεται από τις έντονες κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στο νησί μας, καθώς και από τις ανθρώπινες ενέργειες. Όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα των ακτών είναι η δράση της θάλασσας, η ανύψωση της στάθμης των νερών και η αυξημένη θερμοκρασία, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες [2]. Παρόλα αυτά, οι σημαντικότερες απειλές των ακτών προέρχονται από τις ανθρώπινες ενέργειες. Ορισμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις είναι η δημιουργία διαφόρων παραθαλάσσιων έργων όπως είναι η ανοικοδόμηση πολυώροφων ξενοδοχείων και εστιατορίων, και λατομεύσεων στις ακτές με αποτέλεσμα την καταστροφή και ισοπέδωση των αμμολόφων που αποτελούν οικοσυστήματα τεράστιας οικολογικής αξίας εφόσον φιλοξενούν σπάνια και κινδυνεύοντα είδη φυτών και ζώων. Επίσης, λόγω αυξημένης ρύπανσης οι ακτές καταλήγουν να είναι καλυμμένες με μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και άχρηστων αντικειμένων, παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των φυτών και τη διαβίωση των ζώων. Ακόμα, η αυξανόμενη πυκνότητα του πληθυσμού κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού και η έντονη γεωργική δραστηριότητα με τη χρήση βιομηχανικών χημικών προϊόντων συντείνουν στην οικολογική υποβάθμιση των ακτών [1, 4].
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, η Παγκόσμια Ημέρα Ακτών στις 24 Οκτωβρίου, ως μέρα αφιερωμένη στο παράκτιο οικοσύστημα μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα προστασίας και φροντίδας των ακτών [3].
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες για την προστασία των ακτών μας; Ας αναλογιστούμε όλοι μαζί αυτήν την οικολογική καταστροφή που επιβαρύνει τον περιβαλλοντικό μας πλούτο. Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και η διαφύλαξη των ακτών αποτελεί προσωπική μας ευθύνη. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας μην πετάμε σκουπίδια και μπάζα στις ακτές. Ας προτιμήσουμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο μας μακριά από αμμόλοφους και ας μην ποδοπατούμε τα φυτά που φιλοξενούνται στις αμμοθίνες. Ας αντικαταστήσουμε τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το περιβάλλον του νησιού μας σε εικόνες περισσότερο όμορφες. Μπορούμε;

Πηγές:
[1] http://www.eea.europa.eu/el/themes/coast_sea/intro

[2] http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/178717/diavrosi-ypesti-to-40-ton-akton-tis-kyprou
[3] http://www.sansimera.gr/worldays/182#ixzz3CEjTxsF8
[4] http://naturefriends-gr.blogspot.com/2011/10/24102011.html

Πηγή φωτογραφίας:
Αρχείο ΚΥΚΠΕΕ

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...