Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Περιβαλλοντικό Έγκλημα στην Ακτή / Περιβαλλοντικό Έγκλημα στην Ακτή – Περιγραφή Προγράμματος

Περιβαλλοντικό Έγκλημα στην Ακτή – Περιγραφή Προγράμματος

Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μαθητών σε μια σειρά δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση και στηρίζεται στην παιδαγωγική μεθοδολογία της επίλυσης προβλήματος. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων αγκιστρώνοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μια συναρπαστική γι’ αυτούς μαθησιακή περιπέτεια.

1. Αποστολή: Οι μαθητές/τριες καταφθάνουν στην Ακτή και ενημερώνονται ότι ως μέλη  του «Τμήματος Διερεύνησης Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων» καλούνται να επιλύσουν ένα έγκλημα που αφορά στην περιοχή. Η επίλυση του μυστηρίου προϋποθέτει οι μαθητές/τριες να περάσουν από διαφορετικούς σταθμούς συλλογής τεκμηρίων, να αξιολογήσουν μαρτυρίες συμμετέχοντας σε διάφορες βιωματικές δραστηριότητες.

2. Δημιουργία αμμολόφων: Οι μαθητές/τριες αντλώντας πληροφορίες από επιστημονικά άρθρα, πίνακες καταμέτρησης αβιοτικών παραγόντων και μελέτης συγκεκριμένων βιοτικών παραγόντων, γνωρίζουν το οικοσύστημα των αμμολόφων και μελετούν τον τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης τους μέσα από πειραματικό και παιγνιώδη τρόπο.

3. Τροφικά πλέγματα: Οι μαθητές/τριες χρησιμοποιώντας τα τεκμήρια που συλλέγουν για τις τροφικές σχέσεις των οργανισμών της Ακτής, ανακαλύπτουν το τροφικό πλέγμα της Ακτής. Έτσι, εμβαθύνουν στις έννοιες των τροφικών σχέσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν οργανισμούς της περιοχής και τις μεταξύ τους σχέσεις.

4. Η επίδραση των σκουπιδιών: Οι μαθητές/τριες μελετούν και ανακαλύπτουν διάφορα τεκμήρια τα οποία συσχετίζονται με τον χρόνο αποικοδόμησης διαφορετικών απορριμμάτων και την επίδραση τους στο οικοσύστημα της Ακτής. Μέσα από τα στοιχεία που συλλέγουν και δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ρυθμό αποικοδόμησης τους, οι μαθητές/τριες αφυπνίζονται περιβαλλοντικά και αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν τα ανθρωπογενή απορρίμματα στα φυσικά οικοσυστήματα.

5. Η ακτή και ο άνθρωπος: Οι μαθητές/τριες εντοπίζουν και μελετούν διάφορα τεκμήρια που συσχετίζονται άμεσα με την παρουσία του ανθρώπου στην Ακτή και τις συνέπειες των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο οικοσύστημα. Διερευνούν και σκιαγραφούν τη σχέση του ανθρώπου με τις ακτές.

6. Επίλυση προβλήματος: Γίνεται επεξεργασία των δεδομένων που συνέλεξαν και απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που υποστηρίζουν τους/τις μαθητές/τριες στην επίλυση του μυστηρίου που εκτυλίσσεται στην Ακτή. Αντιλαμβάνονται έτσι την σημασία για αειφορική διαχείριση και προστασία των ακτών και αναπτύσσουν θετικές προς το περιβάλλον στάσεις και αξίες.

7. Δράση: Οι μαθητές/τριες επιστρέφοντας στο σχολείο τους καλούνται να συνεχίσουν τη δράση τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (τάξη, σχολείο, κοινότητα) για την προστασία των ακτών.