Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Ανακύκλωση 5R - Αειφόρος Κατανάλωση / Ανακύκλωση 5R: Αειφόρος Κατανάλωση – Περιγραφή Προγράμματος

Ανακύκλωση 5R: Αειφόρος Κατανάλωση – Περιγραφή Προγράμματος

Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μαθητών σε μια ακολουθία δραστηριοτήτων με θεωρητική και βιωματική κατεύθυνση. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην παιδαγωγική προσέγγιση της λήψης απόφασης. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και μέσα από μια πρωτότυπη αποστολή να εισάγει τους μαθητές σε ζητήματα που συνδέονται με την ανακύκλωση και την αειφόρο κατανάλωση.

1. Αποστολή.
Οι μαθητές έχουν ως αποστολή τους, να επισκεφτούν το μικροκατάστημα που έχει στηθεί στους χώρους του περιβαλλοντικού μας κέντρου, αποκλειστικά για τις ανάγκες του προγράμματος, για να ψωνίσουν τα προϊόντα που χρειάζονται ώστε να  ετοιμάσουν ένα κολατσιό.   Προτού   ωστόσο   ψωνίσουν καλούνται να περάσουν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων με στόχο να συμπληρώσουν ένα μυστηριώδες κυκλικό διάγραμμα το οποίο θα τους φανερώσει ένα «πράσινο» κώδικα, απαραίτητο για το ψώνισμα τους.

2. Μελετώντας τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες.
Οι μαθητές, μαθαίνουν πως για την παραγωγή διαφορετικών προϊόντων αξιοποιούνται διαφορετικές πρώτες ύλες οι οποίες προέρχονται από διάφορα φυσικά οικοσυστήματα.

3. Επαναχρησιμοποιώ.
Οι μαθητές αναπτύσσουν, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους καθώς αναζητούν και ανακαλύπτουν διαφορετικές κατασκευές και τρόπους χρήσης ενός αντικειμένου.

4. Ανακυκλώνω.
Οι μαθητές μελετούν και διαχωρίζουν διάφορα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης. Επιπρόσθετα, γνωρίζουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης με τον πιο βιωματικό τρόπο – φτιάχνοντας οι ίδιοι ανακυκλωμένο χαρτί.

5. Αρνούμαι.
Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές μαθαίνουν να απορρίπτουν την αγορά ενός προϊόντος εάν το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

6. Ελαττώνω.
Οι μαθητές μελετούν τις διαφορετικές συσκευασίες καθώς επίσης τον όγκο σκουπιδιών που προκύπτει από αυτές και έτσι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα για εύρεση εναλλακτικών επιλογών μέσα από τις οποίες θα ελαττωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.

7. Πράσινος κώδικας.
Στο σημείο αυτό, οι μαθητές είναι σε θέση να συμπληρώσουν το μυστηριώδες κυκλικό διάγραμμα αφού ιεραρχήσουν ωστόσο πρώτα τα 4R.

8. Ψωνίζω οικολογικά.
Έχοντας στα χέρια τους το κυκλικό διάγραμμα με τον πράσινο κώδικα οι μαθητές μεταβαίνουν στο μικροκατάστημα, λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και ψωνίζουν οικολογικά και προετοιμάζονται για το πικνίκ τους.

9. Σεβασμός στο περιβάλλον
Οι μαθητές/τριες αναπτύσσουν στο σχολείο τους δραστηριότητες που προωθούν το σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον (5R)