Home / Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Βιοποικιλότητα: Η ποικιλότητα της ζωής / Βιοποικιλότητα: Η ποικιλότητα της ζωής – Περιγραφή Προγράμματος

Βιοποικιλότητα: Η ποικιλότητα της ζωής – Περιγραφή Προγράμματος

Το μονοήμερο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε μια ακολουθία δραστηριοτήτων με θεωρητική και πρακτική κατεύθυνση, καθώς και έκφραση-αξιολόγηση. Είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει την κατανόηση περιβαλλοντικών εννοιών και ζητημάτων και να επιτρέπει την ομαλή μετάβαση από το απλό στο σύνθετο, από το κοντινό στο μακρινό και από το εύκολο στο δύσκολο.

1. Αποστολή
Οι μαθητές λαμβάνουν στο σχολείο τους μία επιστολή από τους εκπαιδευτές του Περιβαλλοντικού Κέντρου. Η επιστολή αυτή προσκαλεί τους μαθητές να διαγωνιστούν στο «Παιχνίδι της Ζωής» ούτως ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
 
 
2. Τι είναι η βιοποικιλότητα;
Οι μαθητές στους δύο πρώτους γύρους του παιχνιδιού, παρακολουθώντας ένα σύντομο ντοκιμαντέρ και προβαίνοντας στη κατασκευή αφίσας, οριοθετούν σταδιακά την έννοια της βιοποικιλότητας καθώς επίσης και τα τρία επίπεδα της βιοποικιλότητας.
 
3. Ποια η αξία/σημασία της βιοποικιλότητας;

Οι μαθητές στον τρίτο γύρο του παιχνιδιού,  μέσα από μια ψυχαγωγική παντομίμα, καλούνται να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους ή να μαντέψουν παρακολουθώντας τους συμμαθητές τους, τους λόγους που καθιστούν τη βιοποικιλότητα τόσο σημαντική. Γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων, για τη σημασία της μέλισσας και της επικονίασης.

4.  Γιατί απειλείται η βιοποικιλότητα;
Στον τέταρτο γύρο, οι μαθητές, συμμετέχοντας σε ένα θεατρικό παιχνίδι, καλούνται μέσα από την προσέγγιση της υπόδυσης ρόλων να ανακαλύψουν όλους εκείνους τους κίνδυνους που απειλούν τη βιοποικιλότητα και οδηγούν στη σταδιακή μείωση της.

5. Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για τη βιοποικιλότητα;
Στους επόμενους δύο γύρους του παιχνιδιού, οι μαθητές παρακολουθώντας μια σύντομη παρουσίαση και συμμετέχοντας σε ένα βιωματικό παιχνίδι καταλήγουν στις ανθρώπινες στάσεις και συμπεριφορές που πρέπει να αναπτύξει ο άνθρωπος ώστε να συμβάλει στην προστασία της βιοποικιλότητας.

6. Ανακεφαλαίωση
Στον τελευταίο γύρο του παιχνιδιού οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε ένα κουίζ γενικών γνώσεων σε σχέση με τη βιοποικιλότητα. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές ανακεφαλαιώνουν τα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους για τη βιοποικιλότητα.