Home / Παλαιότεροι Χαιρετισμοί / Σοφοκλής Φυττής (Βουλευτής, ΔΗΚΟ)

Σοφοκλής Φυττής (Βουλευτής, ΔΗΚΟ)

Με αφορμή τον εορτασμό των  10 χρόνων προσφοράς του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, επιθυμώ να σας συγχαρώ  για την ανιδιοτελή, συνεχή και άκρως επωφελή   εργασία σας, για την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας.

Με το χαιρετισμό αυτό  θα ήθελα να ενισχύσω τις προσπάθειες σας ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η  Κύπρος και η περιοχή γύρω από αυτή. Η Κύπρος και γενικά η λεκάνη της Μεσογείου, δέχονται πολύ μεγάλο πλήγμα από τις κλιματικές αλλαγές και την σταδιακή απερήμωση, που ήδη είναι εμφανής σε όλη την έκταση της Νότιας πλευράς της Κύπρου.

Άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο,  μεταξύ άλλων είναι  η προοδευτική  και συνεχής διάβρωση των χαμηλών παραλιών της Κύπρου  , χωρίς μέχρι στιγμής να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των παραλιών μας.

Η ασυδοσία και απληστία των Τούρκων που έχουν αλλοιώσει την μορφολογία του Πενταδάκτυλου από την άναρχη και εκτεταμένη λατόμευση. Σχετικά επι τούτου , γίνονται πάρα πολλές ενέργειες και δράσεις, κυρίως διαμαρτυρίες για να ανακόψουν τις τουρκικές ενέργειες.

Επίσης  η άναρχη οικιστική ανάπτυξη που κατατρώγει αρκετές γόνιμες καλλιέργισημες εκτάσεις. Η υφαλμύρηση των υπογείων υδάτων, λόγω του μη ελέγχου και της εκτεταμένης υπεράντλησης. Η καταστροφική αποκοπή  προστατευόμενων δένδρων και ο περιορισμός των κονδυλίων για αναδασώσεις.

Πιστεύω ότι το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και παρά  τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτει , προωθεί  και συνεισφέρει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και στη συνεχή παρακολούθηση  της φύσης  και της βιοποικιλότητας της Κυπριακής υπαίθρου.

Εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας και να βρείτε τους απαραίτητους πόρους για εμπλουτισμό του.

Με εκτίμηση,

Σοφοκλής Φυττής
Βουλευτής Κερύνειας
Μέλος Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής Περιβάλλοντος

11 Μαρτίου 2014