Home / Unpublished / Το είδος του Δεκεμβρίου 2017

Το είδος του Δεκεμβρίου 2017

Όνομα: Κυκλάμινο το κυπριακό

Επιστημονικό όνομα: Cyclamen cyprium 

Οικογένεια: Primulaceae

 

 

Περιγραφή
Πολυετής, κονδυλώδης πόα ύψους 7-15 cm. Τα φύλλα είναι αδιαίρετα, καρδιόσχημα, μάλλον σαρκώδη, με μακρύ μίσχο και οδοντωτές παρυφές με βαθύ πορφυρό χρώμα στην κάτω επιφάνειάς τους. Τα άνθη του είναι εύοσμα, μονήρη, με μακρύ μίσχο και πέντε λευκά ή ανοικτορόδινα πέταλα, που στη βάση φέρουν χαρακτηριστική ακανόνιστη ζώνη σχήματος Μ βαθυκόκκινου χρώματος.

Ενδιαίτημα
Σκιερές θέσεις συνήθως κάτω από δέντρα και θάμνους, σε βράχους και απότομες πλαγιές και κοντά σε όχθες ρυακιών. Αναπτύσσεται τόσο σε ασβεστολιθικά όσο και σε πυριγενή πετρώματα, σε υψόμετρο από 50 έως 1100 μέτρα.

Εξάπλωση
Το μόνο ενδημικό από τα τρία είδη του γένους Cyclamen (Cyclamen persicumC. graecum), που είναι αυτοφυή στην Κύπρο. Απαντά στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, από τον Ακάμα και την ευρύτερη οροσειρά του Τροόδους έως και τον Πενταδάκτυλο και τοπικά παρουσιάζεται άφθονο.

Ενδημισμός
Το επίθετο  cyprium  δόθηκε στο είδος γιατί η περιγραφή του στηρίχτηκε σε δείγματα που συλλέχθηκαν από την Κύπρο, όπου το είδος είναι ενδημικό.

Προστασία – Απειλές
Όλα τα είδη κυκλάμινου προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών (CITES). Οι πιο σημαντικοί πληθυσμοί του κυπριακού κυκλάμινου βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες κρατικές δασικές περιοχές και προστατεύονται επαρκώς.

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τσιντίδης, Τ., Χατζήκυριάκου, Γ., Χριστοδούλου, Χ. (2002). Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου.

[2] Merlo, Maurizio (2005). Valuing Mediterranean Forests: Towards Total Economic Value. CABI Publishing. σελ. 217. ISBN 0851994806.
[3] Barbéro, M. (1979). “Contribution à l’ étude des groupements forestiers de Chypre”. Documents phytosociologiques (IV): 9-34.
[4] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC
[5] Τσιντίδης, Τ., Χατζήκυριάκου, Γ., Χριστοδούλου, Χ. (2002). Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org
©Chneophytou

                          

 

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...