Home / Τα είδη του μήνα 2016 / Το είδος του Ιουλίου 2016

Το είδος του Ιουλίου 2016

Eidos tou Iouliou_2016

Όνομα: Σαΐτα
Επιστημονικό όνομα: Malpolon insignitus
Οικογένεια: Colubridae

                                                                                                                                                                              

                                                         

 

       

Περιγραφή
Η σαΐτα αποτελεί ένα από τα 8 είδη φιδιών που συναντούμε στην Κύπρο [1,2]. Το μήκος της μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 μέτρα και έχει μεγάλα μάτια, χαρακτηριστικό της καλής του όραση κάτι που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό του [1]. Στο πίσω μέρος της σιαγόνας της φέρει 2 μεγάλα δόντια με αδένες δηλητηρίου στη βάση τους. Ο χρωματισμός του σώματος της ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία της [2]. Τα ανήλικα άτομα φέρουν σκουρόχρωμες κηλίδες που εναλλάσσονται με κιτρινωπά ή καστανά στίγματα, ενώ τα ενήλικα άτομα χαρακτηρίζονται από το ενιαίο σκούρο γκρι, λαδοπράσινο ή σταχτί χρώμα στη ράχη τους και ένα απαλό γκρι, κιτρινωπό ή καστανό χρώμα στην κοιλιά τους [1].

Εξάπλωση
Συναντάται σε περιοχές με θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε καλλιεργημένες περιοχές, καθώς και στα όρια δασών. Οι περιοχές αυτές αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τη σαΐτα εάν περιέχουν πέτρες ή βράχους, ώστε να μπορεί να κρύβεται και να προστατεύεται από τους εχθρούς της [1,2].

Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά άτομα γεννούν τα αυγά τους κάτω από τις πέτρες περίπου ένα μήνα έπειτα από την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία αρχίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο. Συνεχίζουν από την εκκόλαψή τους μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Ο χρόνος ζωής ενός ατόμου αυτού του είδους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 15 χρόνια [1].

Τροφή
Τα ενήλικα άτομα τρέφονται κυρίως με σαύρες, μικρά θηλαστικά, τρωκτικά, άλλα φίδια και πουλιά. Ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιάσουν και τάσεις κανιβαλισμού. Τα νεαρά άτομα τρέφονται κυρίως με σαύρες και μεγάλα έντομα, κυρίως σκαθάρια [1,2].

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά
Είναι δηλητηριώδες φίδι, αλλά δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο [1,2]. Αν δαγκώσει άνθρωπο, μπορεί να προκληθεί τοπικό πρήξιμο και συγχρόνως πονοκέφαλος ή πυρετός για μια ή δυο μέρες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι απειλητικό για τη ζωή του [1,2]. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο είδος αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης και είναι προστατευόμενο είδος [1].

Eidos tou Iouliou_2016_2

ΠΗΓΕΣ
[1]  http://oikologicarodiaka.wordpress.com/

[2]  http://www.rhodianforest.org

ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
http://www.cypruspet.com/images/stories/arthra/cyprussnakes/saitta.jpg
Νικολάου Χ., Παφίλης Π., Λυμπεράκης Π., 2014: Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου. Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 2014

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2016

                              ...