Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ανάπτυξη της Τεχνολογίας και Φυσικό Περιβάλλον

Ανάπτυξη της Τεχνολογίας και Φυσικό Περιβάλλον

Η τεχνολογία μας υποσχέθηκε λύση των προβλημάτων μας μέσα από μια ζωή γεμάτη ασφάλεια και ψηλό βιοτικό επίπεδο. Ποιος έθεσε όμως τα προβλήματα για να λύσει η τεχνολογία; Ποιος ζήτησε νέα απορρυπαντικά, τηλεοράσεις με ωραία χρώματα, βλήματα που μπορούν να διαλύσουν πόλεις ακόμη και χώρες σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, δηλητήρια για τον ραντισμό των δένδρων, έγχρωμα σαπούνια με συνθετικά αρώματα, ηλεκτρικά ανοιχτήρια κονσερβών, και άπειρα άλλα είδη; Ποιος τέλος είπε ότι η παραγωγή τέτοιων ειδών είναι αυτό που θα βελτιώσει τη ζωή μας και ποιος έθεσε τα προβλήματα στη διάκριση της τεχνολογίας, όταν ακόμη σήμερα προσπαθούμε να ορίσουμε τα προβλήματά μας;

Η τεχνολογία εισάγει κάθε ημέρα καινούργια προϊόντα στη ζωή μας, πολλά από αυτά έχουν σκοπό να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις έχουν προσφέρει στον άνθρωπο μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Σήμερα χάρη στις τεράστιες δυνάμεις της τεχνολογίας η ζωή μας και το περιβάλλον αλλάζουν με τόση ταχύτητα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι ο κόσμος το 2015.

Ωστόσο, η τεχνολογία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σε αυξανόμενο ρυθμό την καταστροφή του περιβάλλοντος. Την καταστροφή αυτή του περιβάλλοντος μας επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, οι κυβερνήτες του «Ντισκάβερι» που έχουν άμεση εικόνα του πλανήτη, και μας στέλνουν φωνή αγωνίας για την καταστροφή των δασών, την ρύπανση των ποταμών, την απερήμωση, την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασία και άλλα.

Το δόγμα των περισσοτέρων οικονομιών είναι η Ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη γίνεται με την παραγωγή περισσοτέρων και νέων ειδών και την επακόλουθη αύξηση των ανθρωπίνων αναγκών. Για να ικανοποιηθεί η παραγωγή αυξάνεται η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα την ρύπανσή του και φυσικά την εξαφάνιση των έμβιων ειδών που δεν ζουν χωρίς το φυσικό τους περιβάλλον.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό και εξαιρετικά προσαρμόσιμο όν. Επιβίωσε μέσα στις χιλιάδες χρόνια, ζώντας σαν κοινωνικό όν, πασχίζοντας πάντα μαζί με τους άλλους την υπέρτατη αξία, την επιβίωση. Είχε να πολεμήσει εχθρούς, τα στοιχεία της φύσης, αρρώστιες, αντιξοότητες κάθε είδους. Τώρα ο άνθρωπος νομίζει ότι μπορεί να ζήσει έξω από τη φύση. Η επαφή του με τη φύση έχει ελαχιστοποιηθεί. Χωρίς επαφή με τη φύση είναι δύσκολο να γίνει σωστή εκτίμησή της. Πολλοί άνθρωποι σήμερα γεννιούνται, μεγαλώνουν, και πεθαίνουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Γιατί όμως με την τεχνολογία φτάσαμε σ΄ αυτή την μεγάλη κρίση; Την απάντηση μας δίνει ο αρχηγός ενός χωριού στα νησιά Μπελάου του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το Αμερικανικό πεντάγωνο θέλει να εγκαταστήσει βάσεις:

«Υπάρχουν μόνο δύο κοινωνίες στον κόσμο. Η κοινωνία των ανθρώπων και η κοινωνία των χρημάτων. Στην κοινωνία των ανθρώπων – και αυτή είναι η κοινωνία που έχουμε – η γη, το νερό, η θάλασσα, και οι άνθρωποι είναι πηγή της ζωής. Σ’ αυτή τη κοινωνία η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από οικονομικά συμφέροντα, πολύ μεγαλύτερη αξία από τα οικονομικά συμφέροντα πολύ μεγαλύτερη αξία από τις πολεμικές μηχανές και τα άλλα εργαλεία του θανάτου. Στην κοινωνία των χρημάτων οι άνθρωποι παύουν να είναι ανθρώπινοι και γίνονται κάποιο είδος κομπιούτερ προγραμματισμένου να κάνει διάφορες δουλειές. Έτσι σε κάθε προστασία που κάνουν πρέπει να βάλλουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ανθρώπινη ζωή, και τα όπλα της καταστροφής και του θανάτου θεωρούνται πολύ πιο σπουδαία από τους ανθρώπους.

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα μας στη Γη; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η μονοδιάστατη σκέψη της τεχνολογίας ως προϊόν διάθεσης χρημάτων οδηγεί τον άνθρωπο σε φαύλους κύκλους. Το κέρδος και η ανάπτυξη έχουν αποκλείσει κάθε ιδέα για την υγεία, το περιβάλλον, και την ανθρώπινη ευτυχία. Ας αντισταθούμε. Μπορούμε;

Πηγές:
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view
&id=1722&Itemid=82

Μ. Βουτυράκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.), [email protected]

 

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...