Ανθρωποπούλλι

21 AnthropopouliΤο Ανθρωποπούλλι ή χαροπούλι, είναι ανοιχτόχρωμη κουκουβάγια μετρίου μεγέθους. Την ονομασία Ανθρωποπούλι την πήρε λόγω της ανθρωπόμορφης όψης του ενώ Χαροπούλι ονομάστηκε λόγω του ανάλαφρου πετάγματος του, της λευκής εμφάνισης του στο σκοτάδι και της ανατριχιαστικής φωνής του. Το επιστημονικό του όνομα είναι Tyto alba.

Το πάνω μέρος της κεφαλής, του σώματος και των φτερούγων της είναι χρυσαφί με άσπρα και μαύρα στίγματα. Το κάτω μέρος του σώματος της και των φτερούγων είναι άσπρο. Σε μια άλλη παραλλαγή η πλάτη του πουλιού έχει σκουρόχρωμο-καστανό χρώμα και η κοιλιά του είναι χρυσοκίτρινη με πολλά στίγματα.

Έχει μεγάλο στρογγυλό κεφάλι με μαύρα στρογγυλά μάτια και γαμψό ράμφος. Το πρόσωπό του είναι άσπρο προς κρεμ και έχει σχήμα καρδιοειδές, πλαισιώνεται δηλαδή από μικρά και πυκνά δαντελωτά φτερά που του δίνουν σχήμα καρδίας. Οι φτερούγες του και τα πόδια του είναι σχετικά μακριά. Διαθέτει γαμψά νύχια.

Αρσενικό και θηλυκό έχουν την ίδια εμφάνιση.

Συχνάζει σε ανοικτές περιοχές με αραιά δέντρα, φάρμες και άλλες αγροτικές και κατοικημένες περιοχές.

Είναι νυχτόβιο αρπακτικό πουλί που παρατηρείται κυρίως κατά το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες. Τη μέρα βρίσκει καταφύγιο σε σκοτεινά μέρη όπως αποθήκες, εκκλησίες, εγκαταλελειμμένα κτήρια, ερειπωμένα σπίτια, τρύπες βράχων και κουφάλες δέντρων. Τ’ ανθρωποπούλια είναι νυχτόβια και δραστηριοποιούνται από το σούρουπο μέχρι και την αυγή.

Είναι πολύ καλοί κυνηγοί λόγω του ότι η αίσθηση της ακοής τους είναι πολύ οξεία και τους επιτρέπει να εντοπίζουν την λεία τους που είναι κρυμμένη στην βλάστηση ή στο χιόνι.

Καταπίνουν το θήραμα τους ολόκληρο και ότι δεν μπορούν να χωνέψουν το βγάζουν από το στόμα σε μορφή σβόλου.

Οι ακουστικοί πόροι στο Ανθρωποπούλι είναι τοποθετημένοι ασύμμετρα δίνοντας του την ικανότητα να έχει εκπληκτική ακοή.

Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά όπως ποντικούς και κάποτε μικρά πουλιά, βατράχους και έντομα. Η αύξηση του είδους αυτού θα συμβάλει στην καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών. Είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και είναι προστατευόμενο είδος.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του είδους ανθρωποπούλι;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας σταματήσουμε την απελευθέρωση ουσιών που δηλητηριάζουν τα πουλιά της Κύπρου. Ας σταματήσουμε να διαταράσσουμε τις περιοχές που απαντάται το ανθρωποπούλι διανοίγοντας νέους δρόμους και κατασκευάζοντας μεγάλα έργα. Ας σταματήσουμε το λαθροκηνύγι αυτού του είδους και τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τους βιότοπούς του. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://limassolzoo.com/animals-personal/animals-
[2] information/birds/item/%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B1-copy-17-copy-7.html
[3] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[4] Ιστοσελίδα: http://www.natureofcyprus.org/
[5] Ιστοσελίδα:http://kinigicy.blogspot.com/2011/09/tyto-alba.htm

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...