Home / Unpublished / Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, γωνία Ελλάδος και Ενώσεως στη Λεμεσό, το Σάββατο 09 Απριλίου 2016, 9:00 -13:00.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απεύθυναν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαο, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, η κα. Αφροδίτη Κατσιγάννη, Συντονίστρια Ελλαδικής Αποστολής Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Χρυσοπράσινο Φύλο.  Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου τέλεσε ο Δρ. Κώστας Καδή, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Κεντρική εισήγηση και περιβαλλλοντικό μήνυμα έγινε από τον Πρεσβευτή του ΚΥΚΠΕΕ για το Περιβάλλον, Αργυρό Ολυμπιονίκη, κ. Παύλο Κοντίδη.

Στο Β’ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία συμμετείχαν συνολικά 410 μαθητές και 65 συντονιστές εκπαιδευτικοί και υπεύθυνοι συνοδοί εκπαιδευτικοί. Επιπρόσθετα, στο Συνέδριο παρευρέθηκαν 22 εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης από την Ελλάδα και 20 επίσημοι. 

Οι στόχοι του Β’ Παγκύπριου Μαθητικού Συνεδρίου για το Περιβάλλον και την Αειφορία ήταν η προώθηση του στόχου της χρονιάς που αφορά στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που επιδιώκεται να επιτευχθούν στη βάση της συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η δυνατότητα κοινοποίησης εργασιών σχετικών με το Περιβάλλον και την Αειφορία και διάχυσης πληροφοριών, εμπειριών και μεθόδων, η καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας και η σύνδεση των σχολείων με την κοινότητα και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και αναστοχαστικής διαχείρισης της γνώσης, η ικανότητα σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, η συλλογική εργασία και η δημοκρατική παρέμβαση στα κοινωνικά δρώμενα με στόχο τις αλλαγές που απαιτούνται, για τη δημιουργία ενός μέλλοντος που στηρίζεται σε αειφορικές συνθήκες και αρχές. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς, ως φορείς μετασχηματισμού και ελπίδας για τον πλανήτη που επιδιώκεται να είναι πιο αειφορικός, διατηρώντας φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Κάθε μαθητική ομάδα με την καθοδήγηση των συντονιστών εκπαιδευτικών τους έχουν ετοιμάσει μία περιβαλλοντική αφίσα, η οποία αφορούσε μία από τις πιο κάτω θεματικές περιοχές σχετικές με το Περιβάλλον και την Αειφορία: Απορρίμματα, Αστική Ανάπτυξη, Βιοποικιλότητα, Δάσος, Ενέργεια, Ερημοποίηση, Μέσα Μεταφοράς, Νερό, Παραγωγή και Κατανάλωση, Περιβάλλον και Πολιτισμός, Τουρισμός, Φτώχεια, Περιβάλλον και Υγεία, Κλιματική Αλλαγή, Αειφόρος Τρόπος Διαβίωσης.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών / Βιολογίας / Γεωγραφίας της ∆ιεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισιμού σε  συνεργασία µε το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεµεσού. 

Συνεργαζόμενοι φορείς για την επιτυχή εκπόνηση του συνεδρίου ήταν η Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Σύνδεσμος Βιολόγων / Φυσιογνωστών ΟΕΛΜΕΚ και οι Φίλοι της Θάλασσας CYMEPA. Συντονιστικό Σχολείο ήταν το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού. Χορηγός του Συνεδρίου ήταν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Οι διακριθέντες μαθητές στο Διαγωνισμό Καλύτερης Παρουσίασης του Συνεδρίου είναι:

Α΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Λύκειο Αγίου Νεοφύτου
Θέμα: Η Τulipa agenensis εκπέμπει SOS
Θεματική Περιοχή: Βιοποικιλότητα

Μαθητική Ομάδα: Κάππου Μαρία, Πελεκάνου Έμιλυ, Χριστοφή Βάνια, Ξενοφώντος Πέτρος, Berhom Abdulatif

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Στυλιανού Μαρίνα

Β΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Λύκειο Αγίας Φυλάξεως
Θέμα: Δίκτυο ποδηλατοδρόμων: μια πράσινη απάντηση για βιώσιμες πόλεις
Θεματική Περιοχή: Αστική Ανάπτυξη

Μαθητική Ομάδα: Χατζηχαμπή Κυριακή, Δανιήλ Μάριος, Παπαμιλτιάδους Κατερίνα, Χριστοφή Πανάγια, Χαριλάου Κωνσταντίνος, Γεωργίου Παναγιώτης, Χριστοδούλου Δημήτρης

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Χατζηχαμπή Δήμητρα

Γ΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Λύκειο Αγίου Λουκά Κολοσσίου
Θέμα: Σκέψου λογικά, ζήσε οικολογικά!
Θεματική Περιοχή: Ενέργεια

Μαθητική Ομάδα: Μάτθυς Μιχαήλ Άγγελος,  Χατζηαχιλλέως Ραφαήλ , Κκεσές Ανδρέας, Βασιλείου Μάριος, Βασιλείου Σώτος, Μιχαήλ Χρυσοβαλάντης, Παναγιώτου Στέφανος, Χατζήκυριακος Αναστάσιος, Σπύρου Γιώργος, Αντωνίου Ηλίας, Χαραλάμπους Μαρίνα, Νέστορος Ρεβέκκα, Θεοδοσίου Μαρία, Κυριάκου Άρτεμις

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Τσιερκέζου – Γεωργίου Μαρία, Ιωάννου Άντρη, Γεωργίου Μαρία

Οι διακριθέντες μαθητές στο Διαγωνισμό Καλύτερης Επιστημονικής Αφίσας του Συνεδρίου είναι:

Α΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Λύκειο Αγίου Νεοφύτου
Θέμα: Φύκια – Ο πράσινος χρυσός του μέλλοντος. Παστρεύουν, γιατρεύουν, παράγουν βιοκαύσιμα και… όχι μόνο
Θεματική Περιοχή: Ενέργεια

Μαθητική Ομάδα: Δημητρίου Ζωή, Ζαβρού Άρτεμις, Γαβριλίδη Μαρία

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Αβραάμ Ροδούλα

Β΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Λύκειο Αγίας Φυλάξεως
Θέμα: Το “πράσινο” καύσιμο μέσα από το φακό της Αειφορίας
Θεματική Περιοχή: Ενέργεια

Μαθητική Ομάδα: Ευαγόρου Βασίλης, Αντωνίου Άντρεα, Ιωάννου Άγγελος, Ιωάννου Κωνσταντίνα, Κεραυνός Αντρέας, Κίτσιου Ελεάνα, Λουκά Διογένης, Τσολάκης Στυλιανός, Ανδρέου Αναστασία, Παναγιώτου Τάκης, Γαλανού Ιφιγένεια, Χατζηχαμπή Δέσποινα, Αλεξάνδρου Δήμητρα, Κυριάκου Γιάννης, Παναγή Ελένη, Σαρρή Σοφία, Κυριάκου Ειρηναίος

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Χατζηχαμπή Δήμητρα

Γ΄ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου
Θέμα:  Η σχέση, οι γνώσεις και η ετοιμότητα της σχολικής κοινότητας του Γυμνασίου Αγίου Δομετίου να συνεισφέρουν στην προστασία της θάλασσας
Θεματική Περιοχή: Νερό

Μαθητική Ομάδα: Χριστοφόρου Κυριάκος, Γεωργίου Ανδρέας, Χριστοφόρου Αρίστη, Λαμπρίδης Νεόφυτος, Λοΐζου Αναστασία, Κωνσταντίνου Παντελία, Πασενίδου Νικολέτα, Νικολάου Κωνσταντίνος, Βερμπίτσκα Αναστασία, Τοσουνίδου Δήμητρα, Τοσουνίδου Μαρία, Χαραλαμπίδου Ειρήνη

Συντονιστές Εκπαιδευτικοί: Αργυρίδου Μαρία, Κωνσταντίνου Μελίνα

fb   Αποτελέσματα Διαγωνισμού Επιστημονικής Αφίσας και Προφορικής Παρουσίασης

Η βράβευση θα γίνει στην Τελετή Βράβευσης που διοργανώνει η Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας/Γεωγραφίας στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τέλος Ιουνίου.

Επισυνάπτονται:

Πρόγραμμα με τον κατάλογο των εργασιών του Συνεδρίου
Αφίσες Μαθητικών Ομάδων

Δελτίο Τύπου
Οδηγίες για τη Δημιουργία της Αφίσας

Δήλωση Συμμετοχής
Ανακοίνωση Συνεδρίου

Φωτογραφικό Υλικό:

Mathitiko Sinedrio 3

Mathitiko Sinedrio 2

Mathitiko Sinedrio 1

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...