Ο λαγός της Κύπρου

36 O lagos tis KuprouΟ λαγός έχει το επιστημονικό όνομα Lepus europaeus υποείδος cyprius.

Ο λαγός είναι θηλαστικό της κατηγορίας των λαγιδών και θηραματικό είδος. Είναι πολύ γρήγορο και έξυπνο ζώο, μειονεκτεί στην όραση του αλλά εξισορροπεί με την τρομερά ανεπτυγμένη ακοή του. Έχει χρώμα καστανοκίτρινο, ανάλογο της ηλικίας και του περιβάλλοντος που ζει.

Ο λαγός είναι ενδημικό υποείδος  της Κύπρου το οποίο εντοπίζεται σε πολλούς οικότοπους.

Ζει σε όλες τις επαρχίες του νησιού και ο πληθυσμός του είναι ικανοποιητικός  συγκριτικά με την ισχυρή πίεση που δέχεται από τους κυνηγούς.

Είναι φυτοφάγο ζώο που τρέφεται με χορτάρι, φύλλα, καρπούς από θάμνους (σχινιάς, τρεμιθίας, αόρατου, αντρουκλίας και λατζίας).

Οι θηρευτές του είναι  ο σπιζαετός, η αλεπού και το φίδι με το τελευταίο να θεωρείται θηρευτής μόνο για λαγούς μικρής ηλικίας.

Ψάχνει για τροφή το βράδυ ενώ την ημέρα κρύβεται από τους θηρευτές του.

Την φωλιά του την κατασκευάζει σε μικρό βάθος το καλοκαίρι και μεγαλύτερο τον χειμώνα.

Είναι μοναχικό ζώο με εξαίρεση την αναπαραγωγική του περίοδο, όπου το θηλυκό παραμένει στον τόπο που μεγάλωσε, ενώ το αρσενικό διανύει μεγάλες αποστάσεις για να βρει το θηλυκό. Γεννά 4 φορές τον χρόνο 1-4 μικρά, μετά από εγκυμοσύνη που διαρκεί 30 περίπου μέρες. Τα μικρά γεννιούνται με τρίχωμα και ανοιχτά μάτια, θηλάζουν 5-6 ημέρες και έπειτα αφήνονται στην τύχη τους. Αν επιβιώσουν, γίνονται ενήλικα άτομα σε 15 μήνες.

Ο λαγός ψάχνει την τροφή του τη νύχτα και κρύβεται στα σπαρτά, τους θάμνους και κάτω από μεγάλες πέτρες, ενώ του αρέσει να ροκανίζει και τον φλοιό των δέντρων. Οι αρσενικοί κάνουν επίδειξη δύναμης στα θηλυκά παλεύοντας μεταξύ τους, το ίδιο και τα θηλυκά για να αποφύγουν το επίμονο φλερτ των ανεπιθύμητων μνηστήρων.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του λαγού;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Ας αποφύγουμε την καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων στα οποία ζει. Ας μη καταστρέφουμε τις φωλιές του.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Η πανίδα της Κύπρου. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών.
[2] Θηλαστικά του Κυπριακού Δάσους. Κυπριακή Δημοκρατία, Τμήμα Δασών
[3] Ιστοσελίδα: http://www.schools.ac.cy/eyliko/mesi/themata/viologia/ekpaideftiko_yliko/a_
gymnasiou/2011_2012/enotita_6/vivlio_ekpaideftikou_meros_b.pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.cyprusbiodiversityforkids.com/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...