Πράσινη Χελώνα

37 Prasini XelonaΗ πράσινη χελώνα έχει το επιστημονικό όνομα Chelonia mydas.

Δύο είδη θαλάσσιας χελώνας απαντώνται και αναπαράγονται στη Μεσόγειο, η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα Καρέττα (Caretta Caretta).

Απ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο η Πράσινη χελώνα αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και στην Τουρκία και ένας πάρα πολύ μικρός αριθμός στο Ισραήλ.

Η Πράσινη χελώνα φέρει στη ράχη κέλυφος (καβούκι) που φτάνει τα 115 εκ. μήκος και έχει χρώμα μαυριδερό ενώ στην κοιλιά το πλάστρον είναι ασπριδερό.

Αναπνέει με πνεύμονες και γεννά αυγά μέσα στην άμμο το Καλοκαίρι. Τα αυγά περίπου 120 σε κάθε φωλιά εκκολάπτονται σε 7 εβδομάδες και τα μικρά χελωνάκια κατευθύνονται από ένστικτο προς τη θάλασσα, που είναι το πιο φωτεινό μέρος του ορίζοντα κατά τη νύκτα.

Ο πληθυσμός της είναι απομονωμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι γενετικά διαφορετικός απ’ αυτόν του Ατλαντικού απ’ όπου αρχικά προήλθε πριν 10.000 χρόνια περίπου. Ο ολικός θηλυκός πληθυσμός της Πράσινης χελώνας. δηλ. ο πληθυσμός των μητέρων χελώνων, έχει υπολογιστεί μεταξύ 500 και 1000 ατόμων.

Το μέγεθος αυτό του πληθυσμού καθιστά την Πράσινη χελώνα ένα σπάνιο είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, η Πράσινη χελώνα είναι μετά τη Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, το είδος που κινδυνεύει πιο πολύ στη Μεσόγειο.

Οι λόγοι που προκάλεσαν τη μείωση του πληθυσμού της Πράσινης χελώνας είναι πολλοί.

Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού της προήλθε από τη μαζική υπερεκμετάλλευση που υπέστη κυρίως τις δεκαετίες του 1920 και του 1960. Τότε ένας τεράστιος αριθμός Πράσινων χελωνών, γύρω στις 100.000 είχαν φονευθεί για εξαγωγή στην Ευρώπη, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που είχε η χελώνα για το κρέας της και την χελωνόσουπα.

Ο πληθυσμός που απέμεινε συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους από την καταστροφή των αναπαραγωγικών του πεδίων, που είναι οι απομονωμένες αμμώδεις παραλίες, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που γίνεται κοντά σε αυτές.

Επίσης, πολλές μικρές αλλά και μεγάλες χελώνες πνίγονται ή σκοτώνονται όταν πιαστούν στα δίκτυα των ψαράδων.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία της πράσινης χελώνας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής φύσης. Ας αποφύγουμε την τουριστική ανάπτυξη σε αμμώδεις παραλίες όπου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες. Ας μη καταστρέφουμε τις φωλιές του. Επίσης, ας είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ρίχνουμε σκουπίδια στις παραλίες. Μπορεί αυτά να προκαλέσουν τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο των χελωνών.

Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] Κυπριακά είδη πανίδας και χλωρίδας και τύποι οικοτόπων που εντάχθηκαν

[2] Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος-Υπηρεσία Περιβάλλοντος
[3] http://eol.org/pages/454546/details

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...