Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων- Η αρχιτεκτονική του μέλλοντος

Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων- Η αρχιτεκτονική του μέλλοντος

44 Vioklimatikos sxediasmosΜε τον όρο “βιοκλιματικό σχεδιασμό” εννοούμε  τον σχεδιασμό ο οποίος αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων ή βιοκλιματική αρχιτεκτονική αφορά στον σχεδιασμό κτιρίων και χώρων (εσωτερικών και εξωτερικών – υπαίθριων). Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται με βάση το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος.

Βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν τα παθητικά συστήματα που ενσωματώνονται στα κτίρια με στόχο την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πηγών για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό των κτιρίων. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική έχει αποτελέσει τις τελευταίες δεκαετίες βασική προσέγγιση στην κατασκευή κτιρίων παγκοσμίως, ενώ στα περισσότερα κράτη πλέον αποτελεί βασικό κριτήριο σχεδιασμού μικρών και μεγάλων κτιρίων το οποίο λαμβάνεται υπόψη από όλους τους μελετητές αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Κι αυτό, λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων ενέργειας για την θέρμανση, τον δροσισμό και τον φωτισμό των κτιρίων που προκύπτουν από την πρακτική της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και πολλαπλά οφέλη που την συνεπάγουν: ενεργειακά  αυτά τα κτίρια βοηθούν  στην εξοικονόμηση και θερμική/οπτική άνεση, οικονομικά βοηθούν στη μείωση κόστους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ενώ περιβαλλοντικά  βοηθούν στη μείωση των ρύπων.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός με βιοκλιματικά κριτήρια μεριμνά κατά προτεραιότητα για τη θερμική προστασία των κτιρίων χειμώνα και καλοκαίρι  μέσα από κατάλληλη θερμομόνωση και αεροστεγάνωση κτιρίου και ανοιγμάτων. Αξιοποιεί ειδικότερα την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση των κτιρίων τη χειμερινή περίοδο και για τον φυσικό φωτισμό όλο το χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται με τον προσανατολισμό των χώρων και ιδιαίτερα των ανοιγμάτων (ο νότιος προσανατολισμός είναι ο καταλληλότερος) και την διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων ανάλογα με τις θερμικές τους ανάγκες. Εφόσον χρησιμοποιούνται παθητικά ηλιακά συστήματα επιτυγχάνεται συγκέντρωση και αποθήκευση της ηλιακής ακτινοβολίας και λειτουργούν ως «φυσικά» συστήματα θέρμανσης και φωτισμού.

Δεύτερο στοιχείο αποτελεί η προστασία των κτιρίων από τον καλοκαιρινό ήλιο, κυρίως μέσω της σκίασης, με την κατάλληλη κατασκευή του κελύφους και με τεχνικές, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση, με φυσικό τρόπο, της θερμότητας, που συσσωρεύεται το καλοκαίρι μέσα στο κτίριο προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Παράλληλα επιδιώκεται η βελτίωση και η ρύθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών μέσα στους χώρους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν άνετα και ευχάριστα, όπως:
1) εξασφάλιση επαρκούς ηλιασμού και ελέγχου της ηλιακής ακτινοβολίας για φυσικό φωτισμό των κτιρίων, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίζει επάρκεια και ομαλή κατανομή του φωτός μέσα στους χώρους.
2) βελτίωση του κλίματος έξω και γύρω από τα κτίρια, με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των χώρων γύρω και έξω από τα κτίρια και εν γένει, του δομημένου περιβάλλοντος, ακολουθώντας όλες τις παραπάνω αρχές.

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας βάλουμε μέσα στις επιλογές μας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό των κτιρίων μας; Είναι όχι μόνο πιο οικολογικός αλλά και πιο οικονομικός. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.cres.gr/energy-saving/enimerosi_bioclimatikos.htm

[2] http://www.greenbuilding.gr/
[3] http://www.evonymos.org/greek/eidikathemata.asp?parentid=23

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.cgarchitect.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...