Ο Νυχτοπάππαρος

46 NixtopapparosΟ νυχτοπάππαρος ή αλλιώς νυχτοκόρακας είναι το μοναδικό θηλαστικό στον τόπο μας που πετά. Ανήκει στην κατηγορία των μεγαχειρόπτερων και είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος νυχτερίδας που υπάρχει στην Κύπρο.  Ο νυχτοπάππαρος έχει ευρεία αλλά κατακερματισμένη κατανομή, καθώς απαντάται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρο, ν. Τουρκία, Μ. Ανατολή και β. Αίγυπτο), την Αραβική Χερσόνησο και τον Περσικό Κόλπο και σε αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, κυρίως κοντά στη θάλασσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φιλοξενεί πληθυσμούς του είδους και αυτό το κατατάσσει στα πολύ σημαντικά είδη της κυπριακής Πανίδας [1,2].

Από τα 16 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Κύπρο είναι το μοναδικό που τρέφεται με φρούτα όπως για παράδειγμα ροδάκινα και μέσπιλα, ενώ τα υπόλοιπα τρέφονται με έντομα. Για το λόγο αυτό ο νυχτοπάππαρος καταπολεμήθηκε πολύ τόσο σε άλλες χώρες όσο και στην Κύπρο γιατί χαρακτηρίστηκε επιβλαβής για τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια, σε συνδυασμό και με την καταστροφή των βιοτόπων του να παρουσιάζει σοβαρή μείωση στον πληθυσμό του [1,2].

Στην ουσία το είδος αυτό καταναλώνοντας μόνο ώριμα και υπερώριμα φρούτα, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι ακατάλληλα για την αγορά, συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης επικίνδυνων για τη γεωργία εντόμων, όπως η Μεσογειακή μύγα [1,2].

Τη νυχτερίδα αυτή μπορεί κανείς να τη συναντήσει σε σπηλιές, τρύπες βράχων και παλιά λατομεία. Συνήθως η κάθε φωλιά περιλαμβάνει αποικίες χιλιάδων ατόμων.

Όλα τα είδη νυχτερίδων στην Κύπρο προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρά το ότι το είδος αυτό είναι προστατευόμενο στην Κύπρο, συνεχίζονται οι μαζικές θανατώσεις και οι βανδαλισμοί στα καταφύγιά του, καθώς πιστεύεται ότι προκαλεί ζημιές  σε καλλιέργειες φρούτων. Επίσης, απειλείται από την κατάρρευση των ορυχείων όπου φωλιάζει, τη χρήση χημικών και τη γενικότερη ανθρώπινη όχληση στα καταφύγιά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μαζικού αποδεκατισμού νυχτοπάππαρων αποτελεί η περίπτωση της θανάτωσης περίπου 400 τέτοιων νυχτερίδων στην Περιστερώνα για σκοπούς ψυχαγωγίας πριν μερικά χρόνια [3].

Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή συλλογική έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους και το είδος της νυχτερίδας αυτής που είναι σημαντικότατο είδος πανίδας του τόπου μας. Ας μάθουμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας και στους συγγενείς μας για το μοναδικό αυτό θηλαστικό και την οικολογική του αξία. Ας αποκαταστήσουμε και προστατέψουμε τα καταφύγια του είδους αυτού [2]. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.moa.gov.cy/
[2] http://kinigicy.blogspot.com/2012/09/rousettus-aegyptiacus.html
[3] http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/153938

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.moa.gov.cy
©Τμήμα Δασών (Φωτογραφικό υλικό)

 

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...