Μελισσοφάγος

69. ΜελισσοφάγοςΟ Μελισσοφάγος είναι ένα από τα πιο όμορφα αποδημητικά πουλιά που κατακλύζει κατά χιλιάδες το νησί μας την άνοιξη και το φθινόπωρο. Χάρη στην εξαιρετική ομορφιά του προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων φυσιολατρών και πτηνοπαρατηρητών. Το σώμα του είναι κόκκινο-καφέ με λίγο μαύρο χρώμα στην πλάτη του. Εντυπωσιακό είναι το γαλαζοπράσινο κάτω μέρος του. Έχει επίσης μακρύ και μυτερό ράμφος, μαύρο σκούφο και μεγάλο κίτρινο λαιμό.

Ο Μελισσοφάγος έχει χαρακτηριστική και μοναδική φωνή  και το κελάηδημα του, μεταλλικό και γάργαρο, ακούγεται από πολύ μακριά κι έτσι εντοπίζεται εύκολα [1,4].

Οι μελισσοφάγοι είναι κοινωνικό είδος και φτιάχνουν φωλιές ομαδικά σε τούνελ σε αμμώδεις λόφους, σε όχθες ποταμών και σε τεχνητούς χωμάτινους όχθους σε αγροτικούς δρόμους και χωράφια. Συχνά βρίσκονται κοντά σε νερό και προτιμούν μικρής πυκνότητας δασώδεις εκτάσεις. Προτιμούν θερμά κλίματα και συχνά συναντώνται σε αμμώδεις περιοχές με οπωροφόρα δέντρα, θάμνους και γρασίδι και χαμηλούς γκρεμούς. Περιοχές της Κύπρου από όπου περνούν πολλοί μελισσοφάγοι το φθινόπωρο είναι το Ακρωτήρι, ο Ακάµας, η πεδιάδα Πάφου, η κοιλάδα Έζουσας και η περιοχή των αλυκών Λάρνακας.

Έχει παρατηρηθεί πως μικρός αριθμός πουλιών παραμένει και γεννά στο νησί μας σε συγκεκριμένες περιοχές. Γεννά 4-7 λευκά αυγά στο βάθος σήραγγας που κατασκευάζει το ίδιο μήκους μέχρι και δύο μέτρων και διαμέτρου 6-7 εκατοστά. Τα αυγά τα κλωσούν και τα δύο φύλα, για 20 περίπου μέρες.

Όπως λέει και το όνομα τους, οι μελισσοφάγοι, κυρίως τρέφονται με έντομα, και ειδικά με μέλισσες και σφήκες τις οποίες συλλαμβάνουν στον αέρα με βουτιές που κάνουν από ψηλές θέσεις ή ακόμα και όταν βρίσκονται στον αέρα. Πριν να καταπιεί την λεία του ο μελισσοφάγος αφαιρεί το κεντρί κτυπώντας απανωτά το έντομο σε σκληρό μέρος μερικές φορές.

Με την έλευση τους στο νησί οι μελισσοφάγοι απειλούνται κυρίως από τους λαθροθήρες, τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και κάποιες φορές από τους μελισσοκόμους της Κύπρου που τους θεωρούν  υπεύθυνους για καταστροφές στα μελίσσια τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, παρότι είναι προστατευόµενο είδος στην Κύπρο από το 2003, μεγάλοι αριθμοί μελισσοφάγων πυροβολούνται κάθε χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του μελισσοφάγου;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος, της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους που ζει αυτός ο όμορφος φτερωτός κάτοικος της Κύπρου. Ας αποφύγουμε τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν το περιβάλλον μας. Ας πούμε ΟΧΙ στη λαθροθηρία µελισσοφάγων. Μπορούμε;  

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998

[2] Φτερωτοί κάτοικοι της Κύπρου. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών
[3] http://el.wikipedia.org/
[4] http://www.birdlifecyprus.org

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bee-eater#/media/File:Rainbow_Bee-eaters_Juffs.JPG

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...