Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Ενέργεια σε περίοδο κρίσης

Ενέργεια σε περίοδο κρίσης

7 Energeia se krisiΗ ζωή του ανθρώπου, ιδιαίτερα του πολίτη των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση ενέργειας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, μεταφορικά μέσα; Χάρη στους φυσικούς πόρους που μετασχηματίζονται σε ενέργεια, ο άνθρωπος επιβιώνει, δημιουργεί, εξελίσσεται. Ορισμένοι όμως από αυτούς τους πόρους δεν είναι ανεξάντλητοι. Όσο περνούν τα χρόνια, το ενεργειακό ζήτημα αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται η στροφή σε μορφές ενέργειας περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον αλλά, κυρίως, απαιτείται η επανεξέταση των προτύπων ζωής και των συνήθειών μας.

Για να ανταποκριθούμε στα τρέχοντα και αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης αποσπούμε και χρησιμοποιούμε αποθέματα μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως το πετρέλαιο και διάφορα ορυκτά. Η βραχυχρόνια «εποχή των ορυκτών καυσίμων» που διανύουμε σήμερα είναι κάθε άλλο παρά αειφόρος. Οι ποσότητες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν από τη αποσύνθεση της ύλης, μειώνονται εκατοντάδες χιλιάδες φορές ταχύτερα από τους ρυθμούς παραγωγής τους.

Η ενέργεια του πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Μόλις χρησιμοποιηθεί έχει τελειώσει, ενώ η καύση τους απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ρυπαντών στην ατμόσφαιρα με το διοξείδιο του άνθρακα να απειλεί να αλλάξει το κλίμα του πλανήτη.

Με την απώλεια λιγότερης ενέργειας θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά τα καύσιμα να διαρκέσουν περισσότερο, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να σημειώσουμε μια ευκολότερη μετάβαση στην νέα εποχή της ανανεώσιμης ενέργειας
.
Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ας αλλάξουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Αν αντικαταστήσουμε μια κοινή λάμπα των 60W (Βατ)  με μια λάμπα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης των 11W μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια αξίας 30 € και να αποτρέψουμε την έκλυση περίπου 280kg διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Να σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειαζόμαστε, κυρίως όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο. Ένα αναμμένο φως 60W ξεχασμένο για 2,5 ώρες την ημέρα στοιχίζει περίπου 5,5 €/χρόνο.

Μην αφήνουμε συσκευές αναµµένες σε κατάσταση αναμονής (stand by) όπως την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το DVD. Οι συσκευές, όταν μένουν σε κατάσταση αναμονής (stand-by) συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Αν όλοι οι Έλληνες έκλειναν τις συσκευές πραγματικά, θα εξοικονομούνταν ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα μεγάλο νησί, όπως η Λέσβος.

Όταν αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές να προτιμούμε συσκευές µε ενεργειακή σήμανση Α. Ένα ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α καταναλώνει το 60% της ενέργειας που καταναλώνει ένα ψυγείο κατηγορίας C ή D.

Φροντίζουμε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Αν τα σκεύη δεν «πατούν» καλά στα μάτια της κουζίνας το φαγητό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γίνει και επίσης σπαταλιέται 20-30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα.

Βάζοντας το καλοριφέρ ένα βαθμό παρακάτω και το κλιματιστικό ένα βαθμό παραπάνω από ότι συνηθίζουμε θα εξοικονομήσουμε αρκετή ενέργεια. Για κάθε επιπλέον βαθμό θερμοκρασίας, σπαταλούμε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια και συνεπώς και περισσότερα χρήματα. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.env-edu.gr/ViewSubject.aspx?id=11
[2] Miller Tyler, G., JR. 1999.  Βιώνοντας το περιβάλλον ΙΙ. Προβλήματα περιβαλλοντικών συστημάτων. Εκδόσεις ΙΩΝ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.dawn.com

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...