Home / Unpublished / Το είδος του Ιανουαρίου 2017

Το είδος του Ιανουαρίου 2017

Όνομα: Κυπριακό Αγρινό
Επιστημονικό
όνομα: Ovis orientalis ophion

Οικογένεια: Bovidae                                                                              

                                             

 

Ενδημισμός
Το αγρινό υπολογίζεται ότι ζει στο νησί για περισσότερα από 8,000 χρόνια και θεωρείται ότι αποτελεί απόγονο άγριου προβάτου ασιατικής προέλευσης, που έφεραν στο νησί προϊστορικοί άνθρωποι. Μετά την εξάλειψη του ελαφιού από την Κύπρο το 19ο αιώνα, το αγρινό απέμεινε το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στο νησί. Είναι ένα υποείδος μοναδικό στον κόσμο, παρόλο που άλλα είδη αγριοπροβάτων απαντούν σε πολλά μέρη της Ευρώπης της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Περιγραφή
Τα αρσενικά έχουν πάντοτε κέρατα, ενώ τα θηλυκά μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Τα κέρατά τους κάνουν μια σχεδόν πλήρη περιστροφή και έχουν μήκος περίπου 85 εκατοστά. Τα αγρινά είναι δειλά ζώα και δύσκολα μπορεί να τα πλησιάσει άνθρωπος, ιδιαίτερα όταν είναι φοβισμένα. Είναι ευέλικτα και κινούνται πολύ γρήγορα ακόμα και στις απόκρημνες περιοχές του δάσους Πάφου όπου ζουν. Το αρσενικό αγρινό σε ηλικία 3-4 χρονών, είναι δυνατό, καλοφτιαγμένο και όμορφο ζώο με βαριά κέρατα σε σχήμα δρεπανιού. Το τρίχωμά του είναι βαρύ και πυκνό και έχει χρώμα καφέ ανοικτό, με ανοικτό γκρίζο στην πλάτη.

Ενδιαίτημα
Το αγρινό απαντά σήμερα σε μια ορεινή, δασώδη περιοχή περίπου 700 χλμ² (με πυρήνα το Κρατικό Δάσος της Πάφου) στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού. Κατά τη διάρκεια του θέρους το αγρινό συνηθίζει να ζει στα ψηλά βουνά του δάσους Πάφου και κυρίως στην περιοχή του Τρίπυλου. Ο Τρίπυλος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μέτρων περίπου και δεσπόζει της κοιλάδας των κέδρων. Το χειμώνα, όταν στις ψηλές κορφές υπάρχει χιόνι, τα αγρινά κατεβαίνουν σε πιο χαμηλές περιοχές για εξεύρεση τροφής.

Αναπαραγωγή
Το ζευγάρωμα γίνεται το Φθινόπωρο. Τα αγρινά γεννούν τον Απρίλιο-Μάιο. Συνήθως κάθε φορά γεννιέται ένα μόνο αγρινό, κάποτε δύο. Τα νεογέννητα είναι πολύ ζωηρά, σχεδόν από την ώρα που θα γεννηθούν και τούτο για να μπορούν να διαφεύγουν από τους τόσους κινδύνους που τα απειλούν.

Τροφή
Τρέφεται κυρίως με ποώδη παρά με δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη θερινή περίοδο τρέφεται συνήθως το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τον χειμώνα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ξηρασίας και κατ’ επέκταση της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ποώδους βλάστησης, τρέφεται και με βολβώδη φυτά, φύλλα και βλαστούς δέντρων και θάμνων και διάφορα φρούτα και καρπούς του δάσους όπως μόσφιλα, βαλανίδια, μούρα, αγριοστάφυλα κ.ά.

Προστασία
Στην Κυπριακή νομοθεσία ορίζεται ως αυστηρά προστατευόμενο υποείδος και κατατάσσεται στο παράρτημα IV της Οδηγίας Περί Προστασίας των Βιοτόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως είδος που χρήζει αυστηρής προστασίας. Η ενεργή διαχείριση και προστασία του είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των αγρινών από μερικές δεκάδες τη δεκαετία του 1930 σε περισσότερα από 3000 στις μέρες μας, το αγρινό εξακολουθεί να θεωρείται σπάνιο, επειδή υπάρχει μόνο στην Κύπρο.

ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
[1] http://www.moi.gov.cy/moi/Wildlife/wildlife_new.nsf/web06_gr/web06_gr
[2] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C
[3] Κυπριακά είδη πανίδας και χλωρίδας και τύποι οικοτόπων. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος-Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
[4] http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/0/C9CC5FA8B2190A8EC2257A28003774EB/$file/%CE%A4%CE%BF%20%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%20%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8C%20(2).pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://cites.org/

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...