Home / Unpublished / Το είδος του Σεπτεμβρίου 2017

Το είδος του Σεπτεμβρίου 2017

Όνομα: Δενδρόβιος βάτραχος
Επιστημονικό όνομα: Hyla savignyi
Οικογένεια: Hylidae

                                                                       

     

                                             

 

Περιγραφή
Αποτελεί ένα από τα 3 είδη βατράχων που στολίζουν με την ομορφιά και τη χάρη τους [1]. Είναι ένας μικρός βάτραχος με μέγιστο συνολικό μήκος 45 mm. Έχει λείο και γυαλιστερό δέρμα. Βασικό χαρακτηριστικό του αποτελεί το πράσινο φωτεινό χρώμα στο πάνω μέρος του σώματος του. Μια σκούρα καφέ λωρίδα ξεκινά από την άκρη της μύτης του, περνά από το μάτι του και καταλήγει στη βουβωνική χώρα. Η πλευρική αυτή λωρίδα καταλήγει σε μια περιοχή λευκού χρώματος. Το κάτω μέρος του είναι λευκό [1,2].

Ενδιαίτημα
Στην Κύπρο, ο δενδρόβιος βάτραχος συναντάται κοντά σε νερό, όπως για παράδειγμα ρέματα, φράγματα και λίμνες [1,2].

Τροφή
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ενήλικος βάτραχος είναι εντομοφάγος και καιροφυλακτεί για έντομα και άλλα αρθρόποδα [1,2].

Αναπαραγωγή
Το ζευγάρωμα ξεκινά στην αρχή της άνοιξης.  Η ωοτοκία και η ανάπτυξη των προνυμφών λαμβάνουν χώρα σε στάσιμα  νερά ή σε ρυάκια και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές όπου η ροή είναι πιο αργή. Τα πρώτα μικρά βατράχια μπορεί να τα συναντήσει κανείς το Μάιο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος, τα αρσενικά καλούν το ταίρι τους με έναν ήχο που μοιάζει με αυτό του τζίτζικα και μπορεί να ακουστεί μέχρι και 1.000 μέτρα! [1,2].

Χαρακτηριστικά
Χρησιμοποιεί το υγρό που παράγει και τα μικροσκοπικά εξογκώματα στα πόδια του για να κολλήσει σε επιφάνειες που θέλει να αναρριχηθεί. Συχνά πυκνά γίνονται οι ακούσιοι πρωταγωνιστές των φωτογράφων, καθώς περνούν συνήθως τις μέρες τους ακίνητοι σε κλαδιά δέντρων και πάνω σε φύλλα. Παρ’ όλα αυτά, εάν διαταραχθούν, θα αντιδράσουν και θα φύγουν. Δραστηριοποιούνται κυρίως  τη νύχτα, όπου κινούνται στην πλησιέστερη πηγή νερού για να ενυδατωθούν και να τραφούν [1,2]. 

Προστασία
Αποτελεί πολύ διαδεδομένο είδος σε όλη την Κύπρο. Εντούτοις, ο αριθμός των πληθυσμών και των ατόμων ανά πληθυσμό συνεχίζει να μειώνεται αισθητά, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα πολύ ευάλωτο είδος στην Κύπρο. Οι παρατεταμένες ξηρασίες στο νησί και η απώλεια των κατάλληλων οικοτόπων είναι σαφέστατα σημαντικές απειλές για το είδος [3].

 

ΠΗΓΕΣ:
[1] The Amphibians and Reptiles of Cyprus, Felix Baier, David J. Sparrow, Hans – Jorg Wiedl, 2009.

[2] http://kinigoscy.com
[3] http://www.moa.gov.cy

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Beqik%C3%AA_H%C3%AA%C5%9F%C3%AEn.jpg
©Dûrzan cîrano

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...