Home / Unpublished / Το είδος του Μαΐου 2018

Το είδος του Μαΐου 2018

Όνομα: Ποταμοχελώνα
Επιστημονικό όνομα: Mauremys rivulata  
Οικογένεια: Bataguridae


 

 

Περιγραφή
Το μήκος  του χελύου της ποταμοχελώνας, δηλαδή του καβουκιού της, φτάνει μέχρι τα 30 εκατοστά [2] . Τα αρσενικά άτομα είναι μικρότερου μεγέθους από τα αρσενικά [2].Το χρώμα του σώματος της είναι σκούρο γκρίζο-λαδί έως σκούρο καστανό ενώ το κοιλιακό μέρος του χελύου έχει χρώμα κίτρινο προς μαύρο [1]. Χαρακτηριστικές είναι  οι κιτρινωπές γραμμές που παρατηρούνται στα πόδια, στο λαιμό και στο κεφάλι [1].

Τροφή
Τα μικρά τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα ενώ τα ενήλικα άτομα είναι κυρίως φυτοφάγα όμως μπορεί να τραφούν και με ψάρια, αμφίβια, μικρά φίδια, υδρόβια έντομα και πτώματα [1,2]. Αγαπημένη συνήθεια της ποταμοχελώνας είναι να βγαίνει από το νερό και να λιάζεται σε σημεία με εύκολη διαφυγή [1].

Εξάπλωση
Το είδος αυτό εξαπλώνεται στις νότιες ακτές της Κροατίας, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στα Μεσογειακά τμήματα της εγγύς Ανατολής [1]. Στην Κύπρο η ποταμοχελώνα μπορεί να εντοπιστεί σε υγρότοπους γύρω από τη Λευκωσία όπως το Φράγμα Κοτσιάτη και ο Πεδιαίος ποταμός και στην πόλη Χρυσοχούς. Προτιμά υγρότοπους σε χαμηλά υψόμετρα με πυκνή βλάστηση και λασπώδη βυθό [1,2].

Αναπαραγωγή
Γεννά συνήθως 4-9 αυγά σε τρύπες τις οποίες σκάβουν σε μαλακό χώμα και η εκκόλαψη διαρκεί περίπου 2 μήνες [1,2].

Απειλές
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει το είδος αυτό είναι η αποξήρανση των βιοτόπων της, η ρύπανση από απορρίμματα και τοξικές ουσίες [1]. Επίσης μια πρόσφατη και μεγάλη απειλή για την ποταμοχελώνα αποτελεί ο ανταγωνισμός με την κοκκινόλαιμη νεροχελώνα Trachemys scripta. Η κοκκινόλαιμη νεροχελώνα έχει προέλευση από την Αμερική και πρόκειται για είδος που εμπορεύονται τα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων και πολλές φορές απελευθερώνονται από τους κάτοχους τους σε υγροβιότοπους. Επίσης, στην Κύπρο υπάρχουν αναφορές ότι οι ποταμοχελώνες φέρνουν τύχη γι’ αυτό πολλοί τις συλλέγουν για να τις πουλήσουν [1,3,4].

Προστασία
Η ποταμοχελώνα προστατεύεται από την Εθνική Νομοθεσία με τον «περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμο [Αρ.153(Ι)/2003]» και ανήκει στα παραρτήματα ΙΙ και IV της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ δηλαδή στα είδη που απαιτούν προστασία και επιβάλλονται ειδικές ζώνες διατήρησης τους από τα κράτη μέλη [1].

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τα ερπετά και τα αμφίβια της Κύπρου- Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, 2014

[2] www.herpetofauna.gr
[3] http://www.iucnredlist.org/details/22028/0
[4] The Amphibians and Reptiles of Cyprus, Felix Baier, David J. Sparrow, Hans – Jorg Wiedl, 2009.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.herpetofauna.gr

© Ηλίας Στραχίνης

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...