Home / Περιβαλλοντική Έρευνα / Προηγούμενα Ερευνητικά Προγράμματα / Οικολογία απειλούμενων ενδημικών ειδών

Οικολογία απειλούμενων ενδημικών ειδών

Endimika FytaΗ μελέτη της οικολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών απειλουμένων ενδημικών ειδών αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρησή τους. Στην Κύπρο προστατεύονται από την εναρμονιστική νομοθεσία [153 (Ι) /2003] για τη διατήρηση της φύσης 17 φυτικά είδη. Για τα είδη αυτά καταγράφονται σημαντικά κενά στη βασική οικολογική έρευνα που αφορά τόσο στους πληθυσμούς όσο και στη δυναμική τους.

Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η οικολογική αξιολόγηση της κατάστασης των πληθυσμών των ειδών Astragalus macrocarpus subsp.lefkarensis,Ophrys kotschyi, Tulipa cypria και Crocus hartmanianus. Τα είδη αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα από τη Συνθήκη της Βέρνης και περιλαμβάνονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙV της Ευρωπαϊκής οδηγίας 92/43 ΕC και της εναρμονιστικής νομοθεσίας για τη διατήρηση της φύσης. Επιπλέον, είναι ενδημικά της Κύπρου, απειλούμενα και πρόκειται να συμπεριληφθούν στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Φυτών της Κυπριακής Χλωρίδας.

Για κάθε είδος καταρτίστηκε σχέδιο παρακολούθησης, το οποίο θα εφαρμοστεί στο πεδίο για τουλάχιστον τρία συνεχή έτη. Σε πρώτη φάση, έγινε λεπτομερής απογραφή των πληθυσμών σε μόνιμες δειγματοληπτικές επιφάνειες που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές μελέτης βάσει ειδικών πρωτοκόλλων παρακολούθησης που περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με την αναπαραγωγική βιολογία του είδους, τις κλάσεις μεγεθών του πληθυσμού, τη χωρική κατανομή των ατόμων, καθώς και βιολογικούς (θήρευση), περιβαλλοντικούς (γεωλογία) και ανθρωπογενείς (οικισμοί) παράγοντες που επηρεάζουν τα είδη. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα μελετούμενα είδη παρουσιάζουν περιορισμένη εξάπλωση και μικρούς πληθυσμούς. Ανάλογα με την περιοχή μελέτης και για κάθε είδος, εντοπίζονται διαφορές ως προς τη φαινολογία, την πυκνότητα του πληθυσμού, τη θήρευση, την αναπαραγωγική επιτυχία και την ανθρωπογενή επιβάρυνση.

Αναμένεται ότι η παρακολούθηση των πληθυσμών των ειδών που προγραμματίζεται, θα οδηγήσει στη συστηματική συλλογή δεδομένων ώστε να προσδιοριστούν πιθανές μεταβολές στα χαρακτηριστικά των πληθυσμών ή των ενδιαιτημάτων τους, να υπολογιστεί η βιωσιμότητά τους, αλλά και να διατυπωθούν προτάσεις διαχείρισης που θα οδηγήσουν στη σταθεροποίησή τους.