Home / Τα είδη του μήνα 2012 / Το είδος του Δεκεμβρίου 2012

Το είδος του Δεκεμβρίου 2012

Όνομα: Ακανθοδάκτυλος                            
Επιστημονικό Όνομα:
Acanthodactylus shreiberi
                                                                                                   

 2012.12_Acanthodactylus shreiberi                                                      

Βασίλειο: Ζώα
Τάξη: Ερπετά (Reptilia)
Ο
ικογένεια:
Lacertidae
Κοινό Όνομα: Αμμόσαυρα      

 

 

Περιγραφή
Η σαύρα μπορεί να αναπτυχθεί από 73-93 mm (αρσενικά) – και από 55 – 76 mm (θηλυκά), και έχει λεπτή ουρά διπλάσια από το μήκος του σώματος της.  Το σώμα της βρίσκεται σε όρθια στάση, και διαθέτει μεγάλο κεφάλι ευκρινώς διαχωρισμένο από το υπόλοιπο του σώματος. Τα νεαρά είδη καθώς και κάποια θηλυκά έχουν κόκκινη ουρά. Μια υπόθεση για την πιο πάνω πληροφορία είναι ότι το κόκκινο χρώμα, προσφέρει προστασία από το αρσενικό (το οποίο μπορεί να γίνει πολύ επιθετικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής του ζευγαρώματος). Ο χρωματισμός του σώματος ποικίλλει από γκρι σε αμμώδη χάλκινο-καφέ, με διάφορες σκούρες γραμμές κατά μήκος της πλάτης και των πλευρών. Πάνω στα πόδια τους υπάρχουν διάφορα ανοικτόχρωμα στίγματα. Τα νεαρά είδη έχουν 6-8 ρίγες ανοικτού χρώματος στην πλάτη τους.

Εξάπλωση
Θεωρείται ενδημικό υποείδος της Κύπρου ενώ έχει καταγραφεί και σε δύο θέσεις στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Οικολογία
Η σαύρα «Acanthodactylus schreiberi» προτιμά τις παράκτιες περιοχές με αμμόλοφους και αραιή βλάστηση ή τα εδάφη με φως κοντά στους αμμόλοφους. Αυτές οι περιοχές είναι συχνά ξηρές χωρίς ίχνος νερού. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε  πρόσφατα καλλιεργήσιμες εκτάσεις με άμμο κατά μήκος περιοχών με πετρέλαίο καθώς και κοντά σε αντιπυρικές ζώνες. Αποφεύγει γενικά τα δάση, αλλά μπορεί να εισέλθει σε δασική περιοχή τουλάχιστον κατά μήκος της αν και εφόσο υπάρχουν κομμάτια με άμμο. Η αγκαθωτή σαύρα ζει επίσης σε αμμόλοφους με πολλούς θάμνους που της παρέχουν πλούσια κάλυψη.

Συμπεριφορά
Αυτό το είδος, όπως και τα άλλα του γένους «Acanthodactylus», είναι πολύ επιθετικό και συχνά εμπλέκεται σε ενδοοικογενειακές αψιμαχίες. Τα αρσενικά υπερασπίζονται επιθετικά τα εδαφικά όρια τους, και όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν, συμπεριφέρονται στους συντρόφους τους με άγριο και επιθετικό τρόπο. Επιπλέον, αυτή η σαύρα είναι πολύ ενεργητική, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και διαθέτει φοβερή ταχύτητα γι’ αυτό και είναι δύσκολο να πιαστεί από οποιοδήποτε.

ΠΗΓΗ:
The Amphibians and Reptiles of Cyprus, 2009.