Γεωργία και περιβάλλον

12 Georgia kai PerivallonΟ άνθρωπος συνδέεται διαχρονικά με τη Γη με δεσμούς ζωής. Γεννημένος μέσα από τα σπλάχνα της, ανακάλυψε την καθοριστική επίδρασή της στη συντήρηση και την επιβίωσή του, με την καλλιέργεια και αποκόμιση τροφής βιώνοντας το μεγαλείο της αναγεννητικής της δύναμης. Η Γη ήταν το πρώτο στοιχείο που τον έθρεψε γι’  αυτό εξάλλου και οι πρώτες κοινωνίες που σχηματίστηκαν ήταν αγροτικές. Στις μέρες μας, η Γη κινδυνεύει από τον μεγάλο ευεργετούμενό της, τον άνθρωπο και τις ενέργειές του. Η εντατικοποίηση στην αγροτική παραγωγή, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς κανόνες, η άναρχη δόμηση δημιουργούν συνθήκες οικοκτονίας.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομηχανική γεωργία εξαρτάται σήμερα από δεκαπέντε ποικιλίες φυτών τα οποία αντιστοιχούν στο 90% της τροφής που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί της γης. Το μοντέλο της συμβατικής γεωργίας με την ψηλή χρήση χημικών ουσιών, όχι μόνο απέτυχε στο ζήτημα της διατροφής αλλά και αποδιοργάνωσε και έφθειρε τα οικοσυστήματα βλάπτοντας τους πόρους που προμηθεύουν την τροφή. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να αυξηθεί η παραγωγή ολιγάριθμων καλλιεργειών επιτείνει την αποδιοργάνωση και φθορά, επισπεύδοντας την αναπόφευκτη εμφάνιση έλλειψης τροφής. Είναι ενδιαφέρον το συμπέρασμα του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Αφρική ίσως οφείλει να επιστρέψει σε περισσότερα από 2000 ιθαγενή είδη σιτηρών, φρούτων, λαχανικών και ριζών ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που απορρέουν από τα διατροφικά ελλείμματα (NRC, 1996).

Η νέα αγροπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, 2020, παρουσιάζει για πρώτη φορά μια τάση, που αφορά την προστασία των φυσικών πόρων. Μέσα στα πλαίσια αυτά των γενικών αναφορών διακρίνεται πλέον η βιολογική γεωργία, ως η βασικότερη οντότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου. Η οικολογική γεωργία έδειξε γρήγορα ότι είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς με ποσότητες αγροτικών ειδών τις διατροφικές ανάγκες, χωρίς να προκαλεί την καταστρεπτική επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό θεωρείται και η σωστότερη μέθοδος αγροτικής παραγωγής. Για τους λόγους αυτούς, η προώθηση της οικολογικής γεωργίας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αειφόρο ανάπτυξη, που σημαίνει διαχείριση των φυσικών πόρων έτσι, ώστε να διατηρηθεί η γονιμότητά τους και στις επόμενες γενιές.

Στην κατηγορία της βιολογικής γεωργίας ανήκουν όλα τα γεωργικά προϊόντα που έχουν προέλθει από καλλιέργειες όπου αξιοποιήθηκαν όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νερό της βροχής, φυσικά λιπάσματα χωρίς χημικές προσμίξεις), έτσι ώστε να γίνεται μια ήπια ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση.

Εμείς όμως οι απλοί πολίτες μπορούμε να συμβάλουμε με τις επιλογές μας σε μια πιο φιλοπεριβαλλοντική γεωργία; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Ας σταματήσουμε την υπερκατανάλωση τροφίμων και ας στραφούμε στην ποιοτική διατροφή υιοθετώντας της αρχές της Μεσογειακής δίαιτας. Ας επιλέξουμε ποιοτικά τρόφιμα που παράγονται με τρόπο που σέβονται την υγεία μας και το περιβάλλον και σε εκείνες τις ποσότητες που πραγματικά χρειαζόμαστε. Μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικά προϊόντα τα οποία παράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και με τεχνικές που σέβονται την φύση και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Ας αγωνιστούμε όλοι για μια πιο ποιοτική, πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική στο περιβάλλον γεωργία.  Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.express.gr/news/ellada/15670oz_2008041715670.php3
[2] http://ktimabioma.blogspot.com/2013/02/blog-post.html
[3] http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&ID=80495

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://flashnews.gr/

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...