Home / Unpublished / Σκοπός και προορισμός των φυτών

Σκοπός και προορισμός των φυτών

Σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο «Τίποτε δεν υπάρχει χωρίς αιτία. τίποτε το τυχαίον. όλα έχουν κάποια σοφία μυστική και ανέκφραστη.13 Σα φυτά, έχουν ασφαλώς την οικολογική σημασία τους, ως οι παραγωγοί των οικοσυστημάτων, εκείνοι δηλαδή οι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν τη μοναδική ικανότητα να μετασχηματίζουν το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα, με τη βοήθεια του φωτός και της χλωροφύλλης, σε οργανικές ουσίες. Είναι η βάση όλων σχεδόν των τροφικών σχέσεων στα οικοσυστήματα και φυσικά και των τροφικών σχέσεων του ανθρώπου. Παρέχουν επίσης καταφύγιο και ενδιαίτημα για χιλιάδες άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναφέρει ότι τα φυτά χρησιμεύουν για τροφή, για τέρψη και για θεραπεία ασθενειών.14 Ο Μέγας Βασίλειος αναφέρει ότι μερικά φυτά που σε εμάς τους ανθρώπους είναι άχρηστα, χρησιμεύουν άλλα ως τροφή για τα ζώα και άλλα που είναι «φαρμακερά» για την παραγωγή των φαρμάκων.15 Σε πόσους άλλους τομείς δεν έχουμε χρήσεις των φυτών στην ιατρική, στη βαφική, στην υφαντική, στην καλαθοπλεκτική και τόσους άλλους.

Πέραν όμως από την οικολογική σημασία τους, τα φυτά, μαζί με όλη την υλική δημιουργία, είναι «ψυχῶν λογικῶν διδασκαλεῖον καὶ θεογνωσίας ἐστὶ παιδευτήριον», που χειραγωγεί τον νου και τον οδηγεί από τα ορατά και τα αισθητά στη θεωρία των αοράτων, όπως λέγει ο Μέγας Βασίλειος.16 Ο Θεός δεν περιφρονεί τα δημιουργήματά Σου. Σιμά και το πιο μικρό στοιχείο του κόσμου.17 Αλήθεια, πώς θα ήταν η κοινωνία και ο πολιτισμός των ανθρώπων, αν δεν υπήρχαν οι έννοιες σπέρματα, σπορά, φύτρωση, καρποφορία και θερισμός; Ο Άγιος Αμβρόσιος, Επίσκοπος Μεδιολάνων, μάς προτρέπει πως αυτής της χλόης πρέπει να είμαστε μιμητές στην καρποφορία.18 Σα φυτά ανταποκρίνονται στην εντολή του Θεού και καρποφορούν και διασπείρουν με πάρα πολλούς τρόπους τα σπέρματά τους κατά το γένος τους. Η γη εκείνο το οποίο εδέχθη, το αποδίδει μέχρι και σήμερα τοκισμένο και πολλαπλάσιο. Αυτό καλούμαστε κι εμείς οι άνθρωποι να μιμηθούμε. Να φυτέψουμε μέσα στη ψυχή μας τον λόγο του Θεού, να καρποφορήσουμε έργα αγάπης, έργα του Θεού και να διασπείρουμε ως άλλοι καλοί σπορείς τον Θείον Λόγο και την αγάπη Σου. Ὁ σπείρων τὸν λόγον σπείρει. (Μαρκ. Δ΄, 14). Φωρίς καρπούς κινδυνεύουμε να πάθουμε όπως την άκαρπη συκή που «ἐξηράνθη παραχρῆμα» (Ματθ. ΚΑ΄, 19)

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.

Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 40-42.

Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον 

Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...