Home / Unpublished / Η προστασία του περιβάλλοντος ως ένα σημαντικό καθήκον του Ορθόδοξου χριστιανού σήμερα

Η προστασία του περιβάλλοντος ως ένα σημαντικό καθήκον του Ορθόδοξου χριστιανού σήμερα

Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι η σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον δεν είναι και τόσο σημαντική και ότι υπάρχουν πολλά άλλα βήματα, πολλά άλλα στάδια τα οποία πρέπει να εξετάσει ένας ορθόδοξος χριστιανός πριν φτάσει στην τελειοποίηση της σχέσης του με τη κτίση και το φυσικό περιβάλλον. Αρκετοί όμως θεολόγοι και άγιοι πατέρες θα διαφωνήσουν. Η σωστή στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τον Ανέστη Κεσελόπουλο (1992, σελ. 118), δεν είναι για την ορθόδοξη θεολογία μια λεπτομέρεια, αλλά ή λυδία λίθος που εξετάζει ολόκληρο το ήθος του ανθρώπου. Οι πατέρες της εκκλησίας επιμένουν να υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται ως ενάρετος ή φαύλος από την αντίστοιχη σχέση και χρήση των πραγμάτων της κτίσεως. Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής αναφέρει «ἐκ γάρ τοῦ εὐλόγως ἤ παραλόγως τοῖς πράγμασι χρήσασθαι, ἤ ἐνάρετοι ἤ φαῦλοι γινόμεθα».

Σύμφωνα με τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς «δεν υπάρχει αστεφάνωτο κεφάλι επάνω στη γη. Ο πανάγαθος Κύριός μας φρόντισε για τον καθένα μας να υπάρχει ένα στέμμα». Ένα στέμμα πανάκριβο. Ένα στέμμα πολύ ανώτερο από όλα τα πολύτιμα πετράδια της γης μας. Ο έναστρος ουρανός κρέμεται σαν πολύτιμο στέμμα πάνω από κάθε ανθρώπινο κεφάλι.10 Ως οι εστεμμένοι βασιλείς και ιερείς της κτίσεως ας αναλάβουμε αυτό το αρχικό, αυτό το πρωτολογικό καθήκον μας που δεν είναι άλλο από τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, για να μπορεί η φύση μας να υμνεί καθαρή και αμόλυντη, άθικτη και πανεύοσμη, το μεγαλείο του Δημιουργού. Ο Άγιος Λεόντιος Κύπρου αναφέρει «ἐγὼ δι’ οὐρανοῦ καὶ γῆς καὶ θαλάσσης καὶ ξύλων καὶ λίθων καὶ λειψάνων καὶ ναῶν καὶ σταυροῦ καὶ δι’ ἀγγέλων καὶ ἀνθρώπων καὶ διὰ πάσης κτίσεως ὁρατῆς τὲ καὶ ἀοράτου, τῶν πάντων Δημιουργὸ καὶ Δεσπότη καὶ Ποιητὴ μόνο τὴν προσκύνησιν καὶ τὸ σέβας προσάγω. Οὐ γὰρ δι’ ἑαυτῆς ἀμέσως ἡ κτίσις τῷ ποιητῇ προσκυνεῖ, ἀλλὰ δι’ ἐμοῦ οἱ οὐρανοὶ διηγοῦνται δόξαν Θεοῦ, δι’ ἐμοῦπ ροσκυνεῖ Θεὸν ἡ σελήνη, δι’ ἐμοῦ δοξάσει Θεὸν τὰ ἄστρα». Ας φανούμε όλοι μας άξιοι να οδηγήσουμε μαζί με τον εαυτό μας και την υπόλοιπη δημιουργία στην αιώνια βασιλεία των ουρανών.

Απόσπασμα από το βιβλίο Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης.

Ανδρέας Χατζηχαμπής (2015). Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης. Λεμεσός: Εκδ. Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, σελ. 109-110.

Κεντρική σελίδα Ορθοδοξία και Περιβάλλον 

Βιοηθική του Περιβάλλοντος: Η ορθόδοξη προσέγγιση της κτίσης

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...