Το δέντρον του Ιούδα

195. to dentro tou ioudaΗ Κερκίς η έλλοβος ή όπως κοινώς ονομάζεται το δέντρο του Ιούδα με το επιστημολογικό όνομα Cercis siliquastrum αναφέρεται σε ιθαγενές φυτό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Δυτικής Ασίας. Στην Κύπρο έχει εισήχθη εδώ και αρκετές δεκαετίες και απαντάται στο όνομα κουτσουπιά ή κότσικας. Έχει φυτευτεί σε πολλά σημεία του νησιού εντός της πόλης για παράδειγμα σε πάρκα, αλλά και στην ύπαιθρο κυρίως στην περιοχή του Μαχαιρά, Κυπερούντα, Γεφύρι της Παναγιάς σε υψόμετρο μέχρι και τα 1500m. Επίσης, πέρα από τις ορεινές περιοχές αναπτύσσεται στην παραθαλάσσια ζώνη. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά είδη εδάφους, στα οποία βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Επίσης, φυτεύεται σε περιοχές που είναι ηλιόλουστες ή ημισκιερές [1,2].

Το δέντρο του Ιούδα είναι φυλλοβόλος θάμνος ή δέντρο ύψους από 4 μέχρι και 10 m. Χαρακτηρίζεται από την ανοικτή του κόμη η οποία είναι φορτωμένη με λεπτούς ερυθροκάστανους κλαδίσκους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα φύλλα του είναι ότι έχουν ακανόνιστο σχήμα και μέγεθος, άλλα είναι μεγάλα, μικρά και σχεδόν κυκλικά ή σε σχήμα καρδιάς. Μπορεί κανείς να συναντήσει ανθισμένο το δέντρο του Ιούδα κυρίως την άνοιξη από Μάρτιο έως Μάιο. Τα άνθη του χαρακτηρίζονται από έντονο πορφυρό χρώμα και ο καρπός του έχει χρώμα ερυθροκάστανο με περίοδο ωρίμανσης από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι αρκετά ιδιαίτερο και όμορφο δέντρο, καθώς ξεχωρίζει με τα πυκνά μωβ άνθη του και την πλούσια ανθοφορία του [1].

Σύμφωνα με το θρησκευτικό μύθο, το όνομα του «το δέντρο του Ιούδα» συνδέεται με τις γιορτές του Πάσχα και ειδικότερα αποδόθηκε εξαιτίας της γενικής αντίληψης ότι πάνω στα μαύρα κλαδιά ενός τέτοιου δέντρου κρεμάστηκε ο Ιούδας μετά την προδοσία του Ιησού. Ακόμα, ο μύθος λέει ότι τα άνθη του έχουν «κοκκινίσει από ντροπή» επειδή σχετίστηκε με τον προδότη Ιούδα, γι΄ αυτό και το κόκκινο χρώμα τους είναι αρκετά έντονο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη εκδοχή σχετικά με την προέλευση του ονόματος του «Cercis» ότι προέρχεται από την λέξη «κερκίς» ένα εξάρτημα του αργαλειού, που στην  αρχαιότητα φτιαχνόταν από το ξύλο της κουτσουπιάς [3,4].

Είναι επιβαλλόμενη η ανάγκη για καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και προστασία τέτοιου είδους δέντρων που απλά ομορφαίνουν το τόπο μας και προσδίδουν σημαντική αξία στη χλωρίδα του. Η προστασία της Κυπριακής φύσης ξεκινά από την κάθε μικρή ατομική προσπάθεια. Έτσι μόνο διαφυλάσσεται το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Ας προστατεύσουμε τη χλωρίδα του τόπου μας που προσφέρουν σε διάφορους τομείς για την ανθρωπότητα. Ας προστατεύσουμε τα φυτά που προσφέρουν ομορφιά και χρώμα στο τσιμέντο της πόλης. Ας βοηθήσουμε στην επιβίωση των δέντρων αυτών στην πάροδο πολλών χρόνων. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:

[1] Τσιντίδης, Τ., Χατζηκυριάκου, Γ & Χριστοδούλου, Χ. (2002) Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου
[2] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%AC
[3] https://el-
gr.facebook.com/345067698919431/photos/a.411040952322105.95923.345067698919431/449229348503265/
[4] http://delta-trees.blogspot.com/2011/04/cercis-siliquastrum.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cercis_siliquastrum#mediaviewer/File:PikiWiki_Israel_3421_Geography_of_Israel.jpg

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...