Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από παγκόσμιο υπερκαταναλωτισμό αγαθών και υπέρμετρη αύξηση των απορριμμάτων στο φυσικό περιβάλλον αφού η ανάπτυξη της τεχνολογίας εξασφαλίζει την παροχή όλων των αγαθών και ανέσεων για τον σύγχρονο άνθρωπο. Πολλά όμως προϊόντα που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στο φυσικό μας περιβάλλον.
Παρόλο που η έννοια «πλαστικά μικροσφαιρίδια» μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, εντούτοις μεγάλος αριθμός καλλυντικών περιέχουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων ώστε να δημιουργείται μια τραχεία αίσθηση κατά την εφαρμογή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ένα μπουκάλι καλλυντικής κρέμας μπορεί να περιέχει τόση ποσότητα πλαστικού σε μικροσφαιρίδια όσο και στη συσκευασία. Αυτά τα μικροσφαιρίδια μετά την έκπλυση καταλήγουν στα υδάτινα σώματα και εισάγονται στις τροφικές αλυσίδες [1]. Έτσι, το υλικό αυτό έχει απαγορευτεί στην Αμερική και ως υποκατάστατο χρησιμοποιούνται κόκκοι άλατος, ζάχαρης κλπ. Σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής απαγορεύονται επίσης τα πλαστικά μπουκάλια νερού μικρότερα του 1l ενώ ενισχύεται και ενθαρρύνεται η χρήση επαναγεμιζόμενων μπουκαλιών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 1500 μπουκάλια νερού χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ανά δευτερόλεπτο ενώ κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 17 εκ. βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή των μπουκαλιών αυτών [1].
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 εκ. πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται ανά λεπτό ενώ το προϊόν αυτό έχει απαγορευτεί εξολοκλήρου στην Μπαγκλαντές αφού ενοχοποιείται για την απόφραξη των αγωγών αποχέτευσης με αποτέλεσμα να εντείνονται τα φαινόμενα πλημμύρων σε κατοικημένες περιοχές. Επιπρόσθετα, οι πλαστικές σακούλες απελευθερώνουν τοξίνες οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς αφού βιοσυσσωρεόνται στις τροφικές αλυσίδες [2]. Σε πολλές χώρες οι πλαστικές σακούλες έχουν αρχίσει σταδιακά να αντικαθιστούνται από υφασμάτινες ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία στρέφονται στις χάρτινες σακούλες από ανακυκλωμένο χαρτί. Τα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια από πολυστερίνη έχουν επίσης απαγορευτεί σε πολλές χώρες και αυτό γιατί παρατηρήθηκε ότι αφού καταλήξουν στα υδάτινα σώματα προκαλούν ασφυξία σε πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς αφού προκαλούν σύγχυση και καταναλώνονται ως τροφή [3]. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στις ΗΠΑ απορρίπτονται κάθε χρόνο περίπου 25 εκ. ποτήρια από πολυστερίνη [3]. Ως εναλλακτικά υλικά χρησιμοποιούνται το χαρτί και το πολυπροπυλένιο που η κατασκευή τους στοιχίζει μεν περισσότερο όμως χαρακτηρίζονται ως πιο περιβαλλοντικά φιλικά.
Τέλος, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απαγορευτεί οι ηλεκτρικές σκούπες μεγάλης ισχύος αφού όπως αποδεικνύεται η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας των συσκευών αυτών δεν ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα δηλαδή, δεν καθαρίζουν ένα χαλί περισσότερο από ότι καθαρίζεται με μια σκούπα χαμηλότερης ισχύος [4]. Αντί αυτών, η ΕΕ καθορίζει νομοθετικά την εισαγωγή και εμπορεία ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης τουλάχιστο Α+ ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενεργειακών πόρων [4].
Ο καθένας από εμάς οφείλει να περιορίσει όλες τις ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως επιζήμιες για το περιβάλλον ώστε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών. Ας αρνηθούμε την χρήση της πλαστικής σακούλας και των πλαστικών ποτηριών και ας συμβάλουμε στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αναζητώντας και αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μπορούμε;
ΠΗΓΕΣ:
[1] Global partnership on Marine Litter (2005). Plastic in cosmetics report. Unep.org
[2] Jacobsen S. (2005). Plastic bag pollution. Lacounty.gov
[3] Wells K.R. (2006) Altered Oceans Part Four. Plaque of Plastic Chokes the Seas. Latimes.com
[4] European Commission (2015). Energy Efficient Products. ec.europa.eu
[5] https://www.norwexmovement.com/7-items-banned/
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/plastic-708.jpg?itok=DmUuBEUa