Home / Unpublished / Το είδος του Απριλίου 2020

Το είδος του Απριλίου 2020

 

Όνομα: Βαλτόβιος Βάτραχος
Επιστημονικό όνομα: Pelophylax bedriagae
Οικογένεια: Ranidae

 

 

Περιγραφή
Οι κυπριακοί βαλτόβιοι βάτραχοι είναι κάπως χοντροί  και έχουν μακριά πίσω πόδια με πέντε δάκτυλα ενωμένα με μεμβράνη. Ενώ τα δύο μπροστινά τους άκρα έχουν τέσσερα ασύνδετα με μεμβράνη δάκτυλα. Παρατηρώντας κανείς ένα βαλτόβιο βάτραχο θα παρατηρήσει τα μεγάλα μάτια του με οριζόντιες κόρες.  Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι βαλτόβιοι βάτραχοι της Κύπρου παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις χρώματος. Η πλάτη τους μπορεί να είναι είτε γκριζωπή είτε καφετιά είτε πράσινη. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν μεγάλα σκουρόχρωμα σημάδια στην πλάτη και στα  πίσω μέρη των ποδιών τους, αλλά μπορεί κανείς να εντοπίσει και βατράχους, με εντελώς ομοιογενές χρώμα. 

Ενδιαίτημα
Στην Κύπρο μπορούμε να συναντήσουμε μεγάλες ομάδες βαλτόβιων βατράχων σε πολλές υδάτινες πηγές, όπως δεξαμενές, μικρές λίμνες, ρυάκια και χαντάκια. Συνήθως επιλέγουν να ζήσουν σε περιοχές με βράχους, καλαμιές και χόρτα παρά σε περιοχές με λάσπη, πιθανότατα λόγω της  καλύτερης προστασίας από τη θήρευση και των πλουσιότερων τροφικών πόρων που τους παρέχουν αυτά τα ενδιαιτήματα.

Αναπαραγωγή
Το ζευγάρωμα ξεκινά με την έναρξη της άνοιξης, με τα αρσενικά να καλούν τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού, τα αυγά γεννιούνται από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου. Οι γυρίνοι χρειάζονται μια-δύο εβδομάδες για να εκκολαφθούν (ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού), κι έπειτα τα πρώτα βατράχια  εμφανίζονται πλήρως μεταμορφωμένα προς το τέλος Ιουνίου. Το κάλεσμα των αρσενικών βατράχων μοιάζει να είναι μεταδοτικό – έτσι ένας και μόνο βάτραχος μπορεί να προκαλέσει μια ολόκληρη μελωδική χορωδία βατράχων.

Διατήρηση – Προστασία
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του Propomacrus cypriacus ; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Ας ενημερώσουμε τους φίλους και την οικογένειά μας για τη σημασία των ασπονδύλων και την ανάγκη προστασίας τους. Ας σεβαστούμε κάθε είδος ζωής που υπάρχει σε αυτό τον πλανήτη. Ας μην οδηγήσουμε με τις πράξεις μας ακόμα ένα είδος στον αφανισμό. Ας σταματήσουμε τη χρήση χημικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν τα εδάφη και τα νερά του τόπου μας . Ας αποτρέψουμε τη θανάτωση των ασπονδύλων από ασυνείδητους ως δήθεν τρόπος διασκέδασης. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ
[1] http://www.moa.gov.cy

[2] Nieto, A., Petrakis, P., Schmidl, J. & Pettersson, R. 2010. Propomacrus cypriacus. The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 29 December 2014.
[3] http://www.treknature.com
[4] http://www.cyprusbiodiversityforkids.com
[5] http://www.bio.auth.gr
[6] http://www.ypeka.gr/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
http://www.treknature.com/
© Christodoulos Makris

 

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...