Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Γραφένιο: Το υλικό του μέλλοντος ή μια νέα οικολογική απειλή;

Γραφένιο: Το υλικό του μέλλοντος ή μια νέα οικολογική απειλή;

%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%bfΤο τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες στρέφονται προς την χρήση του γραφένιου για την κατασκευή υλικών εκθειάζοντας παράλληλα την δυνατότητα του υλικού να μεταμορφώνεται σε πολλαπλά υλικά διαφορετικής χρήσης. Τι όμως είναι το γραφένιο, ποια τα πλεονεκτήματα του και ποιος ο οικολογικός αντίκτυπος από τη χρήση του;

Το γραφένιο αποτελεί ένα τεχνητό υλικό το οποίο ανακαλύφθηκε το 2004 και αποτελείται από ένα μοναδικό στρώμα ατόμων άνθρακα γεγονός που το καθιστά ως το λεπτότερο υλικό που έχει κατασκευαστεί [1,2]. Το υλικό είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από το ισχυρότερο ατσάλι, είναι σχεδόν διάφανο και είναι καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού [1]. Τα χαρακτηριστικά αυτά του υλικού το καθιστούν ως ένα από τα πιο υποσχόμενα υλικά για εφαρμογή σε πολλούς διαφορετικούς τομείς κάνοντας πολλούς να μιλούν για μια νέα τεχνολογική επανάσταση. Συγκεκριμένα, το καινοτόμο υλικό εγγυάται φθηνότερους και ταχύτερους υπολογιστές, αποδοτικότερους λαμπτήρες μεγαλύτερης διάρκειας, μπαταρίες ταχείας φόρτισης και μεγαλύτερης απόδοσης, άθραυστες οθόνες smartphones και άλλα πολλά [1,2,3].

Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων αφού με τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργούνται «σφουγγάρια» που απορροφούν 900 φορές το βάρος τους οδηγώντας σε ταχύτερο καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων. Επιπρόσθετα, η κατασκευή ενός λεπτότατου πορώδους φύλλου από γραφένιο έχει επιτύχει την ταχύτατη αφαλάτωση του νερού δημιουργώντας ελπίδες για καταπολέμηση των φαινομένων λειψυδρίας ανά το παγκόσμιο [1,2,3]. Παρόλα αυτά όμως, ένα συνθετικό υλικό ή χημικό θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερου χειρισμού αφού μπορεί να αποτελεί απειλή για το περιβάλλον γεγονός που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν με προϊόντα όπως οι τετραχλωράνθρακες που χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα ως προωθητικά αέρια σε σπρέι και αεροζόλ, το DDT των εντομοκτόνων κλπ. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με τις μελέτες που διενεργούνται για επέκταση των χρήσεων του γραφένιου, διάφορες επιστημονικές ομάδες μελετούν την επίδραση του υλικού στο περιβάλλον και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η μακροχρόνια χρήση του στον άνθρωπο.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε πρόσφατες πανεπιστημιακές μελέτες, η σημερινή κατάσταση με το γραφένιο είναι ανάλογη της κατάστασης που αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα 30 χρόνια πριν με τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα όπου δεν υπήρχε η βασική γνώση που υπάρχει σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις των υλικών αυτών στο περιβάλλον και τον άνθρωπο[4]. Επιπρόσθετα, σε μια μελέτη του 2014 αναφέρεται ότι το γραφένιο, λόγω της ελαφρότητας του μπορεί να παρασύρεται με την ροή του νερού και να καταλήγει σε λίμνες και στάσιμα νερά. Ακόμη και όταν το γραφένιο περάσει στα υπόγεια ύδατα όπου η σκληρότητα είναι μεγαλύτερη και υπάρχει λιγότερη οργανική ουσία, θα επανέλθει με την πάροδο του χρόνου στα επιφανειακά ύδατα και θα μετατοπιστεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων [4,5]. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ανεξάρτητες μελέτες απέδειξαν ότι αν το γραφένιο εισαχθεί στον οργανισμό μπορεί να βιοσυσσωρευθεί και να προκαλέσει μολύνσεις, ανεπάρκεια οργάνων και σε ακραίες περιπτώσεις καρκινογενέσεις συντείνουν στο να μεγαλώνει η ανησυχία για την ευρεία χρήση του υλικού [5,6].

Παρόλο που το γραφένιο ως υλικό θα μπορούσε να ευκολύνει την ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, θα πρέπει παράλληλα η ματιά μας να στραφεί προς το μέλλον αναλογιζόμενοι τις επόμενες γενεές. Θα πρέπει πριν από την εξάπλωση του γραφένιου σε όλους τους τομείς της ζωής μας να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τις επιπτώσεις του υλικού τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον που ζούμε ώστε να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής για εμάς αλλά και τα παιδιά μας.

ΠΗΓΕΣ:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene
[2] http://www.econews.gr/2013/01/16/grafenio-texnologia-94550/

[3] http://www.iefimerida.gr/news/207649/grafenio-ena-magiko-yliko-12-tropoi-poy-mporei-na-allaxei-ti-zoi-toy-anthropoy
[4] http://www.econews.gr/2016/07/26/grafenio-mpataria-131336/
[5] http://www.kurzweilai.net/graphenes-negative-environmental-impacts
[6] http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/graphenes_health_effects_summarised_in_new_guide_48si8_en.pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene#/media/File:Graphen.jpg 

 

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...