Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / O Σταχτοκεφαλάς, το πουλί «χασάπης»

O Σταχτοκεφαλάς, το πουλί «χασάπης»

%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%af-%cf%87%ce%b1%cf%83%ce%ac%cf%80%ce%b7%cf%82Ο σταχτοκεφαλάς ή κοινώς γαϊδουροκεφαλάς, με επιστημονική ονομασία Lanius minor, είναι ένα περίεργο πτηνό, το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Πρόκειται για ένα τεμπέλικο πουλί που γίνεται αντιληπτό από τις παράφωνες κραυγές του [5]. Αν και είναι μεταναστευτικό είδος [3], αποτελεί έναν κοινό περαστικό επισκέπτη στο νησί μας, ιδιαίτερα την εποχή του φθινοπώρου [1].

Είναι μια μεγαλόσωμη δακκανούρα, το  μήκος της οποίας κυμαίνεται στα 20 cm [4,5] και το βάρος της στα 22-40 gr. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 32-34 cm [4]. Το κεφάλι και η ράχη του σταχτοκεφαλά έχουν ανοιχτό γκρίζο, σταχτί χρώμα, ενώ το κάτω μέρος του έχει ανοιχτή γκριζοκόκκινη απόχρωση [4,5]. Η ουρά, τα πόδια και οι φτερούγες του έχουν μαύρο χρώμα. Επιπρόσθετα, οι φτερούγες του είναι μακριές με χαρακτηριστική λευκή ράβδωση των εξωτερικών πηδαλιούχων του φτερών [4,5]. Κύριο εξωτερικό χαρακτηριστικό του είναι η μετωπική, πλατιά, μαύρη λουρίδα που εκτείνεται μέχρι πίσω από τα μάτια, στα μάγουλά του. Τα νεαρά άτομα έχουν πιο θαμπό χρώμα στο φτέρωμά τους [1]. Το ράμφος του είναι μαυριδερό, σκληρό, δυνατό και γαμψό με κυρτή άκρη [1,4,5]. Τα δύο φύλα δεν παρουσιάζουν κάποιο φυλετικό διμορφισμό και μοιάζουν μεταξύ τους [1,5].

Γενικά, ζουν κατά ζεύγη, που το καθένα διαλέγει τη δική του περιοχή, την οποία και υπερασπίζεται [5]. Φωλιάζει σε ανοιχτές πεδινές περιοχές με καλλιέργειες σιτηρών, βοσκότοπους, βραχώδη λιβάδια, με σκόρπια θάμνους και δέντρα. Τυπικός βιότοπος τους είναι τόσο οι ανοιχτές καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο και ξηρές χερσαίες εκτάσεις από πετρώδη λιβάδια με μικρές συστάδες δέντρων και θάμνων [2,3,4], οι οποίες ξεκινούν από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνουν μέχρι και τα 1000 μέτρα υψόμετρο. Αγαπημένη συνήθεια του είναι να κελαηδά από την κορυφή θάμνων ή δέντρων που βρίσκονται στα όρια της επικράτειάς του. Συχνά θα τον δούμε επίσης πάνω σε καλώδια δίπλα στο δρόμο [2].

 Αρέσκεται να κρατιέται σκαρφαλωμένο σ’ ένα ψηλό κλαδί από το οποίο παρατηρεί την περιοχή του και είναι πάντα έτοιμο να επιτεθεί στη λεία του. Η τροφή του αποτελείται από έντομα, σκουλήκια, μικρές σαύρες και κάποτε μικρά πουλιά, τα οποία συλλαμβάνει πετώντας μέσα στη βλάστηση [5]. Επιτίθεται και σε μικρά τρωκτικά, όπως ποντίκια, τα οποία κρατάει πολύ επιδέξια αναλογικά με το μέγεθός του. Η μεγαλύτερη ιδιομορφία του είναι ότι αρέσκεται να θανατώνει και να αποθηκεύει τη λεία του πάνω σε μυτερά αγκάθια διαφόρων δέντρων ή θάμνων, όπως κι οι άλλες δακκανούρες. Για την ιδιότητά τους αυτή τους αποκαλούν «χασάπηδες» [1].

Γεννά 5-6 αυγά και τα κλωσά για 15-16 ημέρες [4]. Η κύρια του απειλή είναι το κυνήγι [6], γι’ αυτό και ανήκει μέσα στα άγρια πτηνά, η προστασία των οποίων επιβάλλει τον καθορισμό ζώνων ειδικής προστασίας, με βάση τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος Ν. 152(1)/2003 [7]. Ας το προστατέψουμε!

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τα πουλιά της Κύπρου, Όλα τα πουλιά που φωλιάζουν στην Κύπρο και 200 άλλα μεταναστευτικά είδη, Λουκάς Χριστοφόρου, AFIAP, Λευκωσία 1998
[2] https://www.katakali.net/drupal/?q=poylia/staxtokefalas
[3] http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2718&aID=1121
[4] http://www.e-fox.gr/index.php/perivallon/prostateuomena-eidh/dendrovia-edafovia/item/304-lanius-minor/304-lanius-minor
[5] http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=1839
[6] http://filotis.itia.ntua.gr/species/d/6013/
[7] http://www.cylaw.org/nomoi/arith/2003_1_152.pdf

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://ecodraseis.blogspot.com.cy/2015/03/bird-species.html

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...