Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Γέρικα Φυτά: Καταφύγια άγριας ζωής

Γέρικα Φυτά: Καταφύγια άγριας ζωής

102. gerika fytaΈνα φαινομενικά νεκρό δένδρο μπορεί να κρύβει περισσότερη ζωή από ό,τι ένα ζωντανό [1]. Ιδιαίτερα πλούσια σε άγρια ζωή είναι τα πλατύφυλλα δέντρα μεγάλης ηλικίας. Χάρη στα επίφυτα που φυτρώνουν επάνω στο φλοιό των δέντρων και τη σήψη, δηλαδή το σάπισμα, του ξύλου δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη διαβίωση πολλών ειδών ζώων [2]. Λόγω του ότι το ζωντανό ξύλο περιέχει μια ουσία εξαιρετικά δύσπεπτη, τη κυτταρίνη, πολλοί είναι οι οργανισμοί που προτιμάνε το σαπισμένο ξύλο [1,2]. 

Μια σειρά ειδών από φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα βρίσκουν τροφή στα νεκρά δένδρα και γενικά στο νεκρό ξύλο [1]. Τα κολεόπτερα, δηλαδή τα σκαθάρια, είναι από τα ζώα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα γέρικα δέντρα. Σχεδόν τα μισά δασόβια είδη κολεόπτερων ζουν σε αυτά.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα σαπροφάγα σκαθάρια αντιλαμβάνονται τη θερμότητα από τις πυρκαγιές από χιλιόμετρα μακριά και ταξιδεύουν για να γεννήσουν τα αυγά τους στο ξύλο καμένων δέντρων. Οι προνύμφες των σκαθαριών σκάβουν στοές στον κορμό και στα κλαδιά καταβροχθίζοντας το νεκρό ξύλο [2].

Σημαντικός αριθμός ασπονδύλων χρησιμοποιούν τις υγρές τρύπες κοντά στη ρίζα των νεκρών δέντρων για την αποφυγή θηρευτών και αφυδάτωσης. 
Πολλοί σηπτικοί μύκητες, μερικοί από τους οποίους είναι εδώδιμοι, όπως τα καρποσώματα του μύκητα Sericius erinaceus, τα γνωστά «προβατάκια»,  αναπτύσσονται στα κοιλώματα (κουφάλες) γέρικων δρυών [1].

Οι τρύπες ψηλά στον κορμό παρέχουν σε πολλά είδη πουλιών προστασία από θηρευτές, από ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ παρέχουν και χώρο αναπαραγωγής. Λόγω των μεγάλων πληθυσμών εντόμων  που φιλοξενούν τα γέρικα δέντρα, καθίστανται ιδανικοί χώροι και για τις νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες κουρνιάζουν σε κουφάλες, σε βαθιές και στενές σχισμές αλλά και πίσω από τον ξεκολλημένο φλοιό των γέρικων δέντρων.

Επομένως τα γέρικα δέντρα είναι πολύ πλούσια σε άγρια ζωή. Η διατήρηση νεκρών ιστάμενων ή κατακείμενων δένδρων ή χονδρών τεμαχίων νεκρού ξύλου παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διατροφή πολλών ειδών εντόμων, πουλιών και μικρών θηλαστικών [1].

Εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας; Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι λάθος να ενισχύουμε την εξαφάνιση οποιουδήποτε είδους, αλλά έχουμε ηθική ευθύνη να τα προστατεύουμε από την εξαφάνιση που παρατηρείται εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και αποφάσεων. Ας αποτρέψουμε την αποψίλωση δασών λόγω επέκτασης των οικισμών σε περιοχές με φυσικό περιβάλλον. Ας πούμε ΟΧΙ στο κόψιμο όλων των γέρικων δέντρων από τις φυσικές περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση πολλών ειδών εντόμων και μικρών ζώων. Ας σεβαστούμε το κάθε είδος ζωής. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://dasarxeio.com/2013/06/02/237/

[2] Βιβλίο «Κύπρος, μικρά τοπία, μοναδικά ζώα», Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Λευκωσία 2013

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://mikroimegaloi.gr/content/%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...