Αετόγλαρος (Pallas’s gull)

Ο Αετόγλαρος (Pallas’s gull) με το επιστημονικό όνομα Ichthyaetus ichthyaetus, γνωστός και ως ψαρόγλαρος, είναι ένας μεγάλος ισχυρός γλάρος της οικογένειας των Λαρίδων (Laridae). Το όνομα του γένους (Ichthyaetus) προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ιχθύς – ψάρι και αετός (1,2). Πρόκειται για το μεγαλύτερο γλάρο με μαύρο κεφάλι στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο είδος γλάρου στον κόσμο (1,2,3). Μπορεί να εντοπισθεί σχετικά εύκολα αφού κανένας άλλος γλάρος αυτού το μεγέθους δεν έχει μαύρο κεφάλι (1).
Το μήκος του είναι από 55 μέχρι 72 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του από 142 μέχρι 170 εκατοστά. Το βάρος του αετόγλαρου μπορεί να διαφέρει από το αρσενικό στο θηλυκό, με μέσο όρο 1,6 κιλά για τα αρσενικά και 1,2 κιλά για τα θηλυκά. Η πλάτη και τα φτερά των ενήλικων πουλιών είναι γκρίζα ενώ στην κάτω επιφάνεια του σώματός τους επικρατεί το άσπρο χρώμα. Τα πόδια τους είναι κίτρινα και το ράμφος τους πορτοκαλοκίτρινο με κόκκινη άκρη (1,2,4). Τα νεαρά πουλιά έχουν λιγότερο γκρίζο χρώμα και χρειάζονται τέσσερα χρόνια μέχρι να φτάσουν στην ωριμότητα (1,2). Είναι χειμερινό μεταναστευτικό θαλασσοπούλι, το οποίο διαχειμάζει στην ανατολική Μεσόγειο, την Αραβία και την Ινδία. Ζει σε αλατούχο, υφάλμυρο και γλυκό νερό.
Aναπαράγεται σε αποικίες, έλη και νησιά από τη νότια Ρωσία έως τη Μογγολία και φωλιάζει στο έδαφος τοποθετώντας από 2 μέχρι τέσσερα αυγά (1,2,4). Ο αετόγλαρος είναι αρπακτικό πουλί και τρέφεται κυρίως με ψάρια, έντομα ακόμα και μικρά θηλαστικά. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι ο αετόγλαρος, είναι ένα από τα είδη στα οποία εφαρμόζεται η συμφωνία για τη διατήρηση των αποδημητικών υδρόβιων πτηνών της Αφρικής και της Ευρασίας (AEWA) (1,2).

Διαβάστε επίσης

Το σκλινίτζι (Juncus heldreichianus )

Τα σκλινίτζια με το επιστημονικό όνομα Juncus heldreichianus αναφέρονται σε σκληρά βούρλα που έχουν καλαμοειδές ...