Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Φωτοβολταϊκά Συστήματα σε Κυπριακά σχολεία

Φωτοβολταϊκά Συστήματα σε Κυπριακά σχολεία

Ως γνωστό, τα φωτοβολταïκά αποτελούν διάταξη φωτοβολταïκών κυττάρων τα οποία έχουν την ικανότητα δέσμευσης της ηλιακής ενέργειας και μετατροπής της σε ηλεκτρική.   Στην Κύπρο, το  ηλιακό δυναμικό χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ψηλό με τη  μέση ημερήσια ηλιοφάνεια να κυμαίνεται μεταξύ 9,8 και 14,5 ωρών [1]. Όπως υπολογίζεται, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος ενός κιλοβάτ (1KWp) σε μια παραλιακή περιοχή παράγει περισσότερο από 1500 κιλοβατώρες ( KWh) τον χρόνο, ποσότητα που θα μπορούσε να θέτει σε λειτουργία μια μέση τηλεόραση για 15000 ώρες συνεχόμενα [2]. Το 2010  στην Κύπρο έγινε εγκατάσταση φωτοβολταïκών συστημάτων σε 12 δημόσια κτήρια, 2 στρατόπεδα και 50 σχολεία ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταïκών συστημάτων στις οροφές όλων των δημόσιων σχολείων της χώρας.   

Η εγκατάσταση  φωτοβολταïκών συστημάτων σε όλα τα δημόσια σχολεία προσβλέπει στην ενεργειακή αυτονομία των σχολικών μονάδων και παράλληλα στην μείωση και εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Πρωταρχικός στόχος είναι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να είναι ικανοποιητική ώστε να κλιματίζει τις σχολικές αίθουσες με οικονομικό τρόπο κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δημιουργίας υγιεινού και παραγωγικού περιβάλλοντος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό αποτελεί πάγια επιθυμία τόσο των μαθητικών όσο και των εκπαιδευτικών ομάδων αφού οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες δυσχεράνουν τις διαδικασίες εκπαίδευσης και μάθησης [3]. Για το σκοπό αυτό εκπονείται μελέτη από όλους τους συμβαλλόμενους αρμόδιους φορείς και η οποία αφορά την εγκατάσταση των  φωτοβολταïκών συστημάτων σε συνδυασμό με εγκατάσταση παθητικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Τα παθητικά συστήματα αφορούν δομικά χαρακτηριστικά των κτηρίων δηλαδή αναπόσπαστα τμήματα τα οποία λειτουργούν χωρίς μηχανοκίνητα εξαρτήματα και χωρίς κατανάλωση ενέργειας και μπορούν να θερμάνουν ή να δροσίσουν ένα κτήριο εξοικονομώντας φυσικούς και οικονομικούς πόρους.

Η εγκατάσταση των φωτοβολταïκών συστημάτων τροχοδρομείται άμεσα σε σχολεία τα οποία είναι κτισμένα σε χαμηλότερο υψόμετρο όπου η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι μεγαλύτερη και μετέπειτα προβλέπεται επέκταση σε όλα τα σχολεία της χώρας [3]. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι σε μερικά σχολεία έχει γίνει η εγκατάσταση των  φωτοβολταïκών συστημάτων όμως  δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή επομένως ως πρωταρχική ενέργεια καθορίζεται η ενεργοποίηση των υφιστάμενων  φωτοβολταïκών και μετά η εγκατάσταση καινούριων. Το κόστος για την εγκατάσταση αναμένεται να καλυφθεί από κονδύλια του αρμόδιου Υπουργείου και με την προσέλκυση επενδυτών ενώ συνεργασία θα μπορούσε να γίνει και με την ΑΗΚ ώστε το παραγόμενο ρεύμα κατά τους θερινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά να παρέχεται στους καταναλωτές [3].

Η στροφή προς τις ΑΕΠ και συγκεκριμένα η εγκατάσταση  φωτοβολταïκών συστημάτων σε σχολεία χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική ενέργεια αφενός για την προστασία και αειφορική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και αφετέρου για την δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές ώστε να δημιουργηθούν περιβαλλοντικά εγγράμματοι πολίτες. Αγκαλιάζουμε τέτοιες ενέργειες και στηρίζουμε την επέκταση τους σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια του τόπου μας.       

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.mcit.gov.cy/mcit/mcit.nsf/All/8E05FA136FC27373C2257601003B98F9/$file/aiolika%20kai%20pv%20in%20cyprus.pdf?OpenElement

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Photovoltaic_system
[3] http://www.econews.gr/2015/12/22/kypros-fotovoltaika-sxoleia-127605/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
By Chixoy – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13742753

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...