Σαλβία η δομινικανή

97. salvia i dominikaniΑρωματικός θάμνος ή ημίθαμνος με ύψος που φτάνει μέχρι τα 100cm. Οι βλαστοί του είναι τετράγωνοι, αδενώδεις ή μη αδενώδες.Τα φύλλα του είναι απλά, διατεταγμένα σε όλο το μήκος των βλαστών. Τριχωτά, τεφροπράσινα, με λευκές μη αδενώδεις τρίχες, κυματοειδείς και ακανόνιστα πριονωτές ή οδοντωτές παρυφές. Κατά μήκος του ανθοφόρου βλαστού προβάλλονται σε διατεταγμένους σπόνδυλους τα άνθη του φυτού.

Όσον αφορά τους χώρους εξάπλωσης του αποτελεί ένα σπάνιο ιθαγενές είδος της Κύπρου με 2 γνωστές θέσεις (Αρχαίο θέτρο Κουρίου, θέατρο των Σόλων (υψόμετρο 20-150m) και δρόμος Λεμεσού – Πάφου). Παρά ότι σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους εντοπίστηκαν φυτικά υπολείμματα διαφόρων φυτών, για το συγκεκριμένο είδος απουσιάζουν οποιεσδήποτε μαρτυρίες ή πληροφορίες. Οι αρωματικές ιδιότητες του φυτού και το γεγονός ότι περιορίζεται κυρίως σε δύο σημαντικά θέατρα του νησιού είναι επαρκείς λόγοι για να ελεχθεί κατά πόσο αξιοποιείτο από τους κατοίκους των δύο πόλεων για τους σκοπούς του θεάτρου, για αρωματισμό των λουτρών ή και για θρησκευτικές τελετές.

Απαντάται επίσης στο Ισραήλ, στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στην Συρία και στην Αίγυπτο. Παρόλο που φέρει το επίθετο dominica (από το όνομα της Δομινικανής Δημοκρατίας, στις Δυτικές Ινδίες), απουσιάζει από την περιοχή και περιορίζεται μόνο στις πιο πάνω χώρες.

Η Σάλβια η δομινικανή, ευδοκιμεί  σε βραχώδεις πλάγιες και παρυφές δρόμων, με θαμνώδεις βλάστηση σε υψόμετρο 150 m. Η περίοδος άνθισής της είναι μεταξύ των μηνών Απρίλιο και Μάιο και η περίοδος καρποφορίας μεταξύ Ιούνιου και Αύγουστου.

Σε σχέση με την κατάσταση διατήρησης και τις απειλές της, ο πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στα 350 άτομα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να είναι αυτός του Κουρίου. Οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των δρόμων  αποτελούν απειλή για το έιδος αυτό.

Παλαιότερα είχε αξιολογηθεί με επιστημονικά κριτήρια η ένταξη του φυτού στο δίκτυο Natura 2000, χωρίς όμως να προταθεί η υλοποίηση  του σχεδίου λόγω του ότι υπόκειται σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Το συγκεκριμένο είδος το οπόιο έχει έντονη οσμή είναι χρήσιμο στην αρωματοποιία, στην παραγωγή καλλυντικών καθώς και στην παραγωγή σπάνιων αιθέριων ελαίων.

Η Σάλβια περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου και χαρακτηρίζεται ως τρωτό είδος. Οφείλουμε να προστατεύουμε με κάθε μέσο τα φυτά του τόπου μας τα οποία αποτελούν το δικό τους κομμάτι στην φύση αλλά και στον πολιτισμό μας όπως διαφάνηκε και πιο πάνω. Όλο και περισσότερο, κάθε απόφαση μας, ατομική ή μέσα στην οικογένεια μας, στην εργασία ή στο σχολείο μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Επιβάλλεται να προστατέψουμε όλα τα είδη χλωρίδας ακόμη και τα πιο μικρά φαινομενικά, αφού αποτελούν κληρονομιά της φύσης της Κύπρου. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Το κόκκινο βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου.
[2] Αρωματικά και Αρτυματικά Φυτά στην Κύπρο  από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα.
[3] https://www.horizonherbs.com/product.asp?specific=632

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Salvia_dominica.jpg
© Eitan f

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...