Σαλιγκάρια της Κύπρου

105. saligkaria tis kyprouΣτην Κύπρο θα συναντήσουμε σαλιγκάρια σε όλα τα είδη ενδιαιτημάτων, από τα παρόχθια οικοσυστήματα μέχρι την κορυφή του Τροόδους. Τα χερσαία σαλιγκάρια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών γνωρισμάτων [1].

Έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης- Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 2012 δημοσιεύθηκε ο Άτλαντας των σαλιγκαριών της Κύπρου. Επί το πλείστον οι έρευνες διεξήχθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μελέτη των χερσαίων  σαλιγκαριών στις περιοχές Natura 2000 της Κύπρου 2004-2007» και «Μελέτη των σαλιγκαριών της Κύπρου 2009-2012». Στην Κύπρο βρέθηκαν 86 είδη σαλιγκαριών, εκ των οποίων το 1/4 των ειδών είναι ενδημικά της Κύπρου, δηλαδή δεν απαντώνται σε καμιά άλλη περιοχή του κόσμου.  Επίσης, 25 είδη μπορούν να χαρακτηριστούν σπάνια για την Κύπρο διότι εντοπίστηκαν σε λιγότερους από 10 σταθμούς [1].

Τα χερσαία σαλιγκάρια που εξαπλώνονται στην Κύπρο ανήκουν στην ομοταξία των Γαστερόποδων του φύλου Μαλάκια. Τα είδη ταξινομούνται κυρίως με βάση το κέλυφος και το αναπαραγωγικό σύστημα [1].

Το μεγαλύτερο χερσαίο σαλιγκάρι της Κύπρου  φτάνει τα 4 εκατοστά σε πλάτος. Η πλειονότητα των χερσαίων σαλιγκαριών είναι ερμαφρόδιτα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σαλιγκάρι διαθέτει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα αναπαραγωγής. Για να γονιμοποιηθεί πρέπει να ζευγαρώσει με άλλο σαλιγκάρι και να φέρουν σε επαφή τα αντίθετα γεννητικά τους όργανα [2].

Ο χρόνος ζωής τους ποικίλλει. Κάποια είδη ζουν μια μόνο εποχή ή ένα χρόνο, ενώ αλλά ζουν περισσότερα χρόνια που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 10 χρόνια ζωής [1,2]. Είναι δραστήρια κυρίως την υγρή περίοδο του έτους και πέφτουν σε θερινή διάπαυση την ξηρή- θερμή περίοδο. Αρκετά είδη τρέφονται με φυτικούς οργανισμούς, κυρίως φρέσκα φύλλα, ενώ υπάρχουν και λίγα σαρκοφάγα είδη [1].

Οι πιο πλούσιες περιοχές του νησιού σε χερσαία σαλιγκάρια είναι η χερσόνησος του Ακάμα, οι περιοχές  Natura 2000 «Βουνί Παναγιάς» και «Περιοχή Μιτσερού», και η ευρύτερη περιοχή της Αλυκής Λάρνακας [1].

Η πληθώρα των Οικοσυστημάτων, το ανάγλυφο, το κλίμα, η δράση του ανθρώπου και η γεωλογική εξέλιξη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρουσία και την ποικιλότητα που εμφανίζουν τα χερσαία σαλιγκάρια της Κύπρου [1].

Εμείς όμως τί μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την ποικιλότητα που εμφανίζουν τα χερσαία σαλιγκάρια της Κύπρου; Η προστασία της φύσης και η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των οργανισμών ξεκινά από τον καθέναν μας, μέσα από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι η Κύπρος μας, πώς θα είναι ο πλανήτης μας, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, την Κυπριακή πανίδα και χλωρίδα, αλλάζοντας τις συνήθειές μας. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους του τόπου μας. Ας σεβαστούμε το περιβάλλον και κάθε είδος ζωής που φιλοξενεί. Ας μην αποτελέσουμε την οδηγό αιτία για την εξαφάνιση ειδών του τόπου μας. Μπορούμε; 

ΠHΓΕΣ:
[1] Βιβλίο «Άτλαντας των σαλιγκαριών της Κύπρου», Λευκωσία 2012.
[2] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9

ΠHΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...