Home / Unpublished / Το είδος του Οκτωβρίου 2017

Το είδος του Οκτωβρίου 2017

 

Όνομα: Λατζιά – Δρυς η κληθρόφυλλη
Επιστημονικό όνομα: Quercus alnifolia
Οικογένεια: Fagaceae

 

 

Περιγραφή
Είναι αειθαλές μικρό δέντρο ή ψηλός πολύκλαδος θάμνος μέχρι 10 m. Η πάνω επιφάνεια των φύλλων είναι βαθυπράσινη και στιλπνή, ενώ η κάτω επιφάνεια καλύπτεται από πυκνό χρυσαφί τρίχωμα γι’ αυτό και η λατζιά είναι γνωστή και ως το Χρυσοπράσινο Φύλλο. Οι καρποί της λατζιάς, τα βαλανίδια, έχουν καστανό χρώμα κατά την ωρίμανση και στη βάση τους φέρουν κύπελλο καλυμμένο με λέπια.

Ενδιαίτημα
Απαντάται σε πυριγενή πετρώματα σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 400-1800 m. Σχηματίζει δασικές συστάδες μαζί με την τραχεία πεύκη (Pinus brutia) ή σχηματίζει αμιγείς συνηρεφείς θαμνώνες σε σχετικά υγρές τοποθεσίες δημιουργώντας βαθιά δασικά εδάφη.

Εξάπλωση
Οι πιο εκτεταμένοι σχηματισμοί της λατζιάς απαντούν στα Δάση Τροόδους, Πάφου, Αδελφοί και Μαχαιρά. Δεν υπάρχει στον Ακάμα, στο Σταυροβούνι και στον Πενταδάκτυλο.

Ενδημισμός
Τα ενδημικά φυτά της Κύπρου αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% της κυπριακής χλωρίδας. Η Λατζιά είναι ένα από τα ενδημικά είδη που υπάρχουν μόνο στην Κύπρο.

Προστασία – Απειλές
Οι θαμνώνες και οι δασικές συστάδες της Λατζιάς δημιουργούν έναν ενδημικό οικότοπο που προστατεύεται από την Κύπρο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο τύπος οικοτόπου 9390, γνωστά ως λατζιερά, αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας του Παρατήματος Ι της οδηγίας των οικοτόπων (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) της Ευρωπαϊκής Ένωης. Ως εκ τούτου, μεγάλες δασικές εκτάσεις έχουν περιληφθεί στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (Natura 2000) για να προστατεύσουν, μεταξύ άλλων και τα ενδημικά δάση λατζιάς. Την 1η Φεβρουαρίου του 2006 το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε τη Λατζιά ως το Εθνικό Δέντρο της Κύπρου.

 

 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τσιντίδης, Τ., Χατζήκυριάκου, Γ., Χριστοδούλου, Χ. (2002). Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου.
[2] Merlo, Maurizio (2005). Valuing Mediterranean Forests: Towards Total Economic Value. CABI Publishing. σελ. 217. ISBN 0851994806.
[3] Barbéro, M. (1979). “Contribution à l’ étude des groupements forestiers de Chypre”. Documents phytosociologiques (IV): 9-34.
[4] http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC
[5] Τσιντίδης, Τ., Χατζήκυριάκου, Γ., Χριστοδούλου, Χ. (2002). Δέντρα και Θάμνοι στην Κύπρο. Λευκωσία: Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη – Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org
©Chneophytou

 

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...