Home / Unpublished / Το είδος του Νοεμβρίου 2018

Το είδος του Νοεμβρίου 2018

 

Όνομα: Γύπας ο πυρόχρους
Επιστημονικό όνομα: Gyps fulvus
Οικογένεια: Accipitridae

 

 

Περιγραφή
Ο γύπας ο πυρόχρους ή όρνεο όπως αλλιώς λέγεται αποτελεί το μεγαλύτερο πουλί του τόπου μας σε μήκος γύρω στο 1 μέτρο και άνοιγμα φτερούγων γύρω στα  δυόμιση μέτρα. Το φτέρωμα του έχει ανοικτό καφέ χρώμα, ενώ τα άκρα της φτερούγας και της ουράς του είναι μαύρα. Το κεφάλι και ο μακρύς λαιμός του είναι καλυμμένα μόνο με λευκό χνούδι [1].

Βιολογία
Αυτό το επιβλητικό πουλί είναι πολύ κοινωνικό και φωλιάζει κατά ομάδες σε απότομους γκρεμούς. Γεννά μέσα Ιανουαρίου με αρχές Μαρτίου ένα άσπρο αβγό σε μέγεθος πορτοκαλιού που το κλωσσούν και τα δύο φύλα για 54 περίπου μέρες. Τα μικρά μέχρι να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους, μετά από 115 μέρες τρέφονται και από τους δύο γονείς [1].

Τροφή
Ο γύπας τρέφεται αποκλειστικά με πτώματα [2]. Για τον εντοπισμό της τροφής του στηρίζεται στην ισχυρή του όραση ή στις κινήσεις άλλων πουλιών που τρώνε και αυτά πτώματα όπως καρακάξες, κόρακες και κοράζινοι. Συνεπώς ως πτωματοφάγο ζώο παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανακύκλωση της οργανικής ύλης. Οι γύπες είναι οι «καθαριστές της υπαίθρου» και βοηθούν με τον τρόπο τους έτσι ώστε το περιβάλλον να διατηρείται υγιές και καθαρό [1].

Προστασία
Τα παλαιότερα χρόνια το πουλί αυτό αφθονούσε στον τόπο μας. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Οι κυριότεροι λόγοι μείωσης του είδους αυτού είναι η στοχευμένη καταπολέμηση, η δηλητηρίαση μέσω τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων για αλεπούδες και κυνηγόσκυλα, η μείωση της τροφής λόγω της μείωσης της εντατικής κτηνοτροφίας, και η ενόχληση του κατά την εποχή του φωλιάσματος [1,2]. 

Η ραγδαία μείωση του πληθυσμό του Γύπα οδήγησε τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Κύπρο (Ταμείο Θήρας, Τμήμα Δασών) μαζί με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο και άλλους να συντάξουν το διαχειριστικό σχέδιο «Γύπας» στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013. Βασικός στόχος του ήταν η ενδυνάμωση του πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο με πουλιά από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Κρήτη, της οποίας ο πληθυσμός θεωρήθηκε ο καταλληλότερος για ενδυνάμωση του Κυπριακού πληθυσμού επειδή είναι ο πλησιέστερος γενετικά και γεωγραφικά με όμοια οικολογικά χαρακτηριστικά [3]. Το «Έργο Γύπας» ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιανουάριο του 2014. Στα πλαίσια του έργου έγινε εισαγωγή 25 γυπών από την Κρήτη, οι οποίοι στεγάστηκαν σε ειδικούς κλωβούς. Πέντε από αυτούς έχουν ήδη απελευθερωθεί και δεσπόζουν στον ουρανό του νησιού μας. Παράλληλα έγιναν και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και του κοινού ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια διάσωσης του [3]. Το έργο ΓΥΠΑΣ έδωσε το απαραίτητο έναυσμα για την προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του Γύπα στην Κύπρο όμως η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί καθότι 25 γύπες δεν είναι αρκετοί για να ανακάμψει ο πληθυσμός.

Άλλες πληροφορίες
Ήταν για τους αρχαίους Έλληνες ο θεϊκός υπηρέτης, που μετέφερε τις ανθρώπινες ψυχές στο μακρινό σύμπαν [1].

ΠΗΓΕΣ:
[1] Τμήμα Δασών-Ενημερωτικά Έντυπα- http://www.moa.gov.cy/
[2] http://www.cyprusbiodiversity.eu/
[3] http://www.gypas.org/gr/index.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τελετή Βράβευσης για Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία 2020

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ & ...