Home / Ραδιοφωνική Εκπομπή - Περιβάλλον για Όλους / Απέραντη θάλασσα σκουπιδιών η Μεσόγειος

Απέραντη θάλασσα σκουπιδιών η Μεσόγειος

20 Aperanti thalassa skoupidion i MesogeiosΣε απέραντο σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η Μεσόγειος, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Γκρινπίς, που διεξήχθη ύστερα από αίτημα του Πανεπιστήμιου του Εξιτερ. Η λεκάνη της Μεσογείου -και ιδιαίτερα το βορειοδυτικό τμήμα της, δηλαδή κυρίως οι θάλασσες Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας- έχει τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης, με πλαστικά και σκουπίδια κάθε είδους, θάλασσας του κόσμου!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών και των θαλασσών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης εντοπίζονται 6.5 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών. Μόνο στη Μεσόγειο η συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται σε… 2.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!!!

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, η πλειονότητα των πλαστικών που επιπλέουν στη Μεσόγειο είναι σακούλες και μπουκάλια. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα συγκεκριμένα απορρίμματα χρειάζονται τουλάχιστον 450 χρόνια για να αποσυντεθούν! Ανησυχία, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η ρύπανση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται, αφού το 70% των πλαστικών απορριμμάτων έχει κατακαθίσει στον βυθό της θάλασσας. Εμείς είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε μόνο το υπόλοιπο 30% (το 15% κατακλύζει τις παραλίες της Μεσογείου, ενώ το άλλο 15% επιπλέει στην επιφάνεια)!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συγκεκριμένης καμπάνιας, Μάριο Ροντρίγκεζ, «η αντίληψη ότι η Μεσόγειος είναι καθαρή θάλασσα είναι λανθασμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι παραλίες καθαρίζονται τακτικά. Αν όμως κάποιος κάνει μια βόλτα σε μια παραλία (της Μεσογείου) την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαϊου, το μόνο που θα βρει θα είναι πεταμένα σκουπίδια κατά μήκος της ακτής».

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι περίκλειστη θάλασσα και περιβάλλεται από χώρες βιομηχανοποιημένες, με υψηλά επίπεδα τουρισμού και εμπορίου.

Τραγικά, επίσης, για το οικοσύστημα της Μεσογείου είναι και τα πορίσματα μιας άλλης, πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με την οποία το 75% του πληθυσμού της καρέτα-καρέτα έχουν καταπιεί τουλάχιστον μία φορά μια πλαστική σακούλα στη ζωή τους!!

Αλλά η περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία της φώκιας, MOm, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έρευνα της MOm επιβεβαιώνει τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην Ανατολική Μεσόγειο, βιότοπο ενός από τα σπανιότερα θηλαστικά του κόσμου, τη Μεσογειακή φώκια.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, αφορά στην ανίχνευση ρυπαντών σε ιστούς Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Οι ρυπαντές αυτοί, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική ικανότητα των ζώων εμποδίζοντας την επαρκή παραγωγή ορμονών και αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα τους καθιστώντας τα ευπαθή σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτήρια και παράσιτα).

Τα επίπεδα των ρυπαντών στο σώμα Μεσογειακών φωκών της Ελλάδας είναι πολλαπλάσια από αυτά των Μεσογειακών φωκών της Μαυριτανίας, όπου ζει ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός του είδους. Το γεγονός θεωρείται δυσοίωνο τόσο για την επιβίωση αυτού του κρίσιμα απειλούμενου είδους, αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον της πατρίδας μας.
Εμείς όμως οι απλοί πολίτες τί μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα μας στη Γη; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Ας αξιολογήσουμε ξανά τις ανάγκες μας, ας μην πάρουμε κάτι που δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά. Να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις συσκευασίες που χρησιμοποιούμε. Ας μειώσουμε τη χρήση των πλαστικών τσαντών επαναχρησιμοποιώντας τη ρούχινη ή ψάθινη τσάντα στην υπεραγορά. Ας ανακυκλώνουμε. Ας μην πετούμε ποτέ σκουπίδια στο φυσικό περιβάλλον. Μπορούμε;

ΠΗΓΕΣ:
http://www.oikologos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id
=716:0422&catid=41:sea&Itemid=229

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.econews.gr

Διαβάστε επίσης

Αγιόκλημα (Lonicera etrusca)

Στο μικρό περιβόλι δέκα δρασκελιές Μπορείς να ιδείς το φως του ήλιου να πέφτει σε ...