Home / Είδος του μήνα / Το είδος του Ιανουαρίου 2022

Το είδος του Ιανουαρίου 2022

Όνομα: Σάλβια της αφροδίτης

Κοινό όνομα: Σάλβια

Επιστημονικό όνομα: Salvia veneris

Οικογένεια: Lamiaceae

Περιγραφή

Πολυετής όρθια πόα ύψους 20-40cm με ξυλώδες ρίζωμα και φύλλα που σχηματίζουν ρόδακα στη βάση του φυτού. Οι κοντοί μίσχοι των άνθεων σχηματίζονται τέλη Μαρτίου με Απρίλιο. Τα φύλλα είναι δίχρωμα, με το άνω μέρος ανοιχτό μπλε και το κάτω μέρος λευκό με ανοικτά κίτρινα σημάδια. Το σχήμα των φύλλων είναι το μοναδικό εμφανώς κοινό σημείο με τη φασκομηλιά Salvia officinalis, το κοινό μαγειρικό μυρωδικό. Οι ανθοφόροι βλαστοί του δίνουν ελαφρό χρώμα όταν συνθλιβούν.

Χαρακτηριστικά

Ενδημικό είδος της Κύπρου που περιορίζεται σε μια περιοχή (5 θέσεις), βόρεια και δυτικά της Κυθρέας.  Ευδοκιμεί σε διαβρωμένες ψαμμιτικές πλαγιές και λαβές στην ευρύτερη περιοχή της Κυθρέας (υψόμετρο 150-500m). Προηγουμένως, το είδος είχε εντοπιστεί μόνο σε δύο μικρές περιοχές στην κορυφή ασβεστολιθικών λόφων, όμως πρόσφατη εργασία πεδίου στην περιοχή την άνοιξη του 2004, έδειξε ότι αναπτύσσεται σε μια συνεχή έκταση 12 χλμ, κυρίως πάνω σε ένα συγκεκριμένο υπόστρωμα που ονομάζεται Σχηματισμός Κυθρέας. Μικρό μέρος του πληθυσμού αναπτύσσεται επίσης σε πυριγενή πετρώματα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4000 άτομα του είδους.

Προστασία

Το είδος αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως CR (Κρίσιμα Κινδυνεύον) σύμφωνα με τα κριτήρια του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN B1ab (i,iii). Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή όπου απαντάται το είδος είναι πολύ μικρή και ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα περιορισμού της, καθώς και πιθανότητα μείωσης της έκτασης και της ποιότητας του οικοτόπου του είδους. Το είδος απειλείται και από κάθε πιθανή μελλοντική επέκταση του χωριού Κυθρέα προς τα βόρεια ή τα ανατολικά, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τον τελευταίο εναπομείναντα πληθυσμό του. Κινδυνεύει επίσης από αναδασώσεις, κατασκευή δρόμων, βόσκηση, στρατιωτικές δραστηριότητες και σκόνη από τα γειτονικά λατομεία.

Μέρος της περιοχής στην οποία αναπτύσσεται το είδος βρίσκεται μέσα στο Κρατικό Δάσος Λακκοβούναρα, το οποίο προστατεύεται από τη Δασική Νομοθεσία από κάθε ανθρώπινη επέμβαση, ενώ το υπόλοιπο μέρος της περιοχής εξάπλωσης του είδους αποτελεί κυβερνητική ή ιδιωτική γη.

Το είδος προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, αφού περιλαμβάνεται στα αυστηρώς προστατευόμενα είδη του Παραρτήματος Ι της Σύμβασης (κάτω από το συνώνυμο SalviacrassifoliaSibth. & Smith). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός έργου LIFE για Τρίτες Χώρες, η Σάλβια έχει επίσης συμπεριληφθεί στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως είδος προτεραιότητας. Επίσης, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλουμένων ειδών της Κύπρου. Θα ήταν βέβαια χρήσιμη και η εγκατάσταση του συγκεκριμένου φυτού σε βοτανικούς κήπους, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην περεταίρω προστασία και εξάπλωση του.

ΠΗΓΕΣ:

[1] Round Up: Τοξικά Φυτοφάρμακα (Ενημερωτικό φυλλάδιο από ΜΚΟ)
[2] https://www.foeeurope.org
[3] http://www.ecogreens-gr.org
[4] http://www.ftiaxno.gr/2013/06/Roundup.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

http://www.moa.gov.cy
©Τμήμα Δασών (Φωτογραφικό υλικό)

Διαβάστε επίσης

Τα είδη του 2024

Ιανουάριος: Όνομα: Λατζιά   Επιστημονικό Όνομα: Quercus alnifolia Poech   Οικογένεια: Fagaceae       Φεβρουάριος: Όνομα: Αετός του ...