Home / Unpublished / Το είδος του Απριλίου 2018

Το είδος του Απριλίου 2018

Όνομα: Τουλίπα του Ακάμα
Επιστημονικό όνομα: Tulipa akamasica
Οικογένεια: Liliaceae

 


 

Περιγραφή
Το φυτό αποτελεί όρθια, βολβώδη πόα που φτάνει σε μέγιστο ύψος τα 30cm και βλαστό πράσινου χρώματος προς την βάση, ο οποίος καλύπτεται από κοντό λευκό τρίχωμα. Στην κορυφή του βλαστού υπάρχει άνθος μονήρες. Τα τμήματα του περιανθίου είναι επιμηκή έως αντωοειδή, λαμπερά κόκκινα με μαύρη κηλίδα στο κάτω μέρος της εσωτερικής πλευράς τους, η οποία περιβάλλεται από στενή κίτρινη ζώνη [3].

Βιολογία
Η ανθοφορία παρατηρείται κυρίως τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο ενώ η καρποφορία ολοκληρώνεται τον Μάιο [2].

Εξάπλωση
Ολόκληρος ο πληθυσμός του είδους με αριθμό ατόμων που δεν ξεπερνά τα 200, εντοπίζεται σε μια πλαγιά του Ακάμα στα ~370m υψόμετρο με κυρίαρχη βλάστηση τα πυκνά φρύγανα και μωσαϊκά εδάφη σερπεντινικής και ασβεστολιθικής φύσης.

Ενδημισμός
Η τουλίπα αυτή είχε ανακαλυφθεί το 1991 από τον Χρήστο Χαραλάμπους χωρίς όμως να έχει καταχωρηθεί ως νέο είδος αφού βάσει αρχικών μελετών το φυτό θεωρήθηκε λανθασμένα ότι άνηκε σε ένα γνωστό είδος [2]. Με πιο εμπεριστατωμένες όμως μελέτες έχει διαφανεί ότι η Τουλίπα του Ακάμα αποτελεί ένα νέο είδος το οποίο και είναι ενδημικό της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα ενδημικό της Χερσονήσου του Ακάμα όπου και βρίσκεται ο μοναδικός πληθυσμός του είδους.

Προστασία
Η σπανιότητα του φυτού αυτού οδήγησε στην ένταξη του στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου» το 2007, όπου και χαρακτηρίστηκε ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» [2,3]. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση στην περιοχή οδήγησαν στην περίφραξη μέρους του πληθυσμού της τουλίπας χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την μείωση του αριθμού των ατόμων αφού ο πληθυσμός που παρέμεινε εκτός της περίφραξης έχει υποστεί σοβαρές πιέσεις με αποτέλεσμα μόνο μερικά άτομα να επιβιώνουν και να ανθοφορούν. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι η άμεση λήψη διαχειριστικών και προστατευτικών μέτρων θεωρείται αναγκαία ώστε να καταφέρει ο πληθυσμός να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα επιβίωσης [2].
Όπως εισηγούνται οι συγγραφείς της δημοσίευσης Χριστοδούλου και Χαραλάμπους, είναι επιτακτική η επέκταση της περίφραξης ώστε να συμπεριλαμβάνεται και να προστατεύεται ολόκληρος ο πληθυσμός του είδους. Επιπρόσθετα, προτείνεται όπως  εφαρμόζεται ήπια ελεγχόμενη βόσκηση ώστε να περιορίζεται η βλάστηση φρυγάνων, όμως η βόσκηση να απαγορεύεται από τα τέλη του χειμώνα μέχρι και τον Ιούνιο έτσι ώστε να γίνει επιτυχώς η ανθοφορία και η καρποφορία του φυτού [2].

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://news.discovery.com/animals/new-species-111213.htm.
[2] Christodoulou C.S., Hand R. & Charalambous C., 2014: Tulipa akamasica (Liliaceae), a new endemic species from Cyprus.  Fl. Medit. 24: 207-214. 2014. — ISSN: 1120-4052 printed, 2240-4538
[3] Tsintides, T., Christodoulou, C.S., Delipetrou, P. & Georghiou, K. (ed.) 2007: The Red Data Book of the flora of Cyprus. – Lefkosia

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
© Μακρής Χριστόδουλος

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...