Home / Unpublished / Το είδος του Αυγούστου 2017

Το είδος του Αυγούστου 2017

 

Όνομα: Πινκουίκουλα η κρυστάλλινη
Επιστημονικό όνομα: Pinguicula crystallina
Οικογένεια: Lentibulariaceae

                               

 

 

Περιγραφή
Αποτελεί πολυετή πόα ύψους 4-15 εκ. με κιτρινόλευκα άνθη που καταλήγουν σε ιώδεις λοβούς και η περίοδος ανθοφορίας είναι μεταξύ Μαρτίου – Οκτωβρίου. Η ονομασία του φυτού παραπέμπει στο λατινικό Pinguis που σημαίνει λίπος και αυτό λόγω της λιπαρής υφής που χαρακτηρίζει τα φύλλα του φυτού. Οι λιπαρές ουσίες που εκκρίνονται από τα φύλλα του φυτού είναι ιδιαίτερα κολλώδης και προσελκύουν τα έντομα τα οποία αφού προσκολληθούν αρχίσουν να αποικοδομούνται σταδιακά και να απορροφώνται τα χρήσιμα αζωτούχα συστατικά από το φυτό.

Εξάπλωση
Το συγκεκριμένο φυτό εντοπίζεται σε υγρές βραχώδεις περιοχές κοντά σε μόνιμες πηγές και καταρράκτες της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους, όπου εντοπίσθηκαν 7 θέσεις: Άλας, Κοσκινάς, Κάμπος Λιβαδιού, Καννούρες, Λούματα Αετών, Καληδόνια και Τρικουκκιά.

Βιολογία
Η Πινκουίκουλα η κρυστάλλινη είναι το μοναδικό εντομοφάγο φυτό της Κύπρου. Τα εντομοφάγα φυτά χαρακτηρίζονται από την ικανότητα τους να συλλαμβάνουν με ειδικά όργανα έντομα τα οποία διασπούν μέσω βιοχημικών διεργασιών, μετατρέποντας τα σε αφομοιώσιμα  αζωτούχα υλικά.

Προστασία – Απειλές
Η Πιγκουίκουλα συμπεριλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου» όπου αξιολογείται ως «Εύτρωτο» λόγω του μικρού μεγέθους και της  περιορισμένης έκτασης εξάπλωσης του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο συνολικός πληθυσμός στην Κύπρο δεν ξεπερνά τις 67,400 άτομα ενώ στις κύριες απειλές μείωσης του πληθυσμού συμπεριλαμβάνονται η αποξήρανση του φυσικού ενδιαιτήματος του κυρίως λόγω απόληψης νερού πηγών για ύδρευση και φυσικής ξηρασίας αλλά και η κατασκευή δρόμων που προκαλεί κατάτμηση των οικοτόπων του φυτού.

ΠΗΓΕΣ:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Carnivorous_plant
[2] http://www.kykkos.org.cy/imkt.cy.net/10/T10-128.pdf
[3] Τσιντίδης Τ., Χριστοδούλου Χ.Σ., Δεληπέτρου Π., Γεωργίου Κ., 2007: Το Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, Λευκωσία 2007

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://users.uoa.gr/~kgeorghi/files/12_pinguicula.pdf
© Θ. Κυριάκου

 

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...