Όνομα: Κούκος ή Φασσοτρίγωνο
Επιστημονικό όνομα: Cuculus canorus
Οικογένεια: Κοκκυγίδες
Περιγραφή
Ο κούκος είναι ένα μεσαίου μεγέθους πουλί που το μήκος του κυμαίνεται από 32-36 εκατοστά, ενώ το άνοιγμα των φτερούγων του μπορεί να φτάσει και τα 60 εκατοστά. Έχει μακρύ λεπτό σώμα με μακριά στρογγυλεμένη ουρά και μακριές φτερούγες για αυτό όταν πετάει μοιάζει με μικρό γεράκι. Το χρώμα του φτερώματος του στην πλάτη, στο λαιμό και στις φτερούγες είναι γκριζογάλανο, ενώ η κοιλιά του είναι ασπριδερή με σκούρες ραβδώσεις. Στα θηλυκά υπάρχει μια σπάνια ποικιλία που είναι καστανοκόκκινο από πάνω και έχουν ραβδώσεις σε όλο τους το σώμα.
Χαρακτηριστικά
Είναι ένα πτηνό ευρύτατα γνωστό για το χαρακτηριστικό δισύλλαβο κάλεσμα του, “κου κου”, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του.
Μετανάστευση
Ο κούκος είναι περαστικός επισκέπτης του νησιού μας και ο ερχομός του έχει στενά συνδεθεί με τον ερχομό της Άνοιξης, για αυτό και θεωρείται από πολλούς ως βασικός προάγγελός της.
Ενδιαίτημα
Συναντάται σε όλα τα είδη εδαφών, σε δάση και ανοιχτές πεδιάδες μέχρι και σε ορεινές περιοχές.
Τροφή
Τρέφεται με έντομα κυρίως κάμπιες και σκαθάρια, σπόρους, μικρούς καρπούς και σκουλήκια.
Αναπαραγωγή
Οι ιδιαίτερες αναπαραγωγικές συνήθειες του κούκου τον κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα αποδημητικά πουλιά. Είναι παρασιτικό πουλί, δηλαδή δε φτιάχνει δική του φωλιά αλλά γεννά τα αυγά του σε φωλιές άλλων πουλιών. Εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι καταφέρνει και γεννά μιμητικά αυγά, δηλαδή αυγά που μοιάζουν με τα αυγά άλλων πουλιών και τοποθετεί συνήθως ένα αυγό κάθε φορά σε μια διαφορετική φωλιά. Τα πουλιά «ιδιοκτήτες» της φωλιάς ξεγελασμένοι κλωσούν το αυγό του κούκου και το φροντίζουν σαν δικό τους. Με το που ξεπροβάλλει ο νεοσσός, αν και τα μάτια του είναι κλειστά, καταφέρνει να πετάξει έξω από τη φωλιά όλα τα υπόλοιπα αυγά για να είναι ο μοναδικός επιζώντας. Τα πουλιά που συμπεριφέρονται ως «θετοί γονείς» ακούγοντας το συνεχές κλάμα του νεοσσού και βλέποντας το μόνιμα ανοιχτό στόμα του αναγκάζονται να κυνηγάνε πολύ περισσότερο από ότι συνήθως, για να ταΐσουν το γιγαντιαίο νεοσσό, θεωρώντας το δικό τους απόγονο.
Προστασία
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ο κούκος έχει χαρακτηρίσει ως είδος Ελαχίστης Ανησυχίας (LC) παγκοσμίως, αλλά με καθοδικές τάσεις, ιδιαίτερα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[2] http://flipbooks.gamefund.gov.cy/files/assets/basic-html/page99.html
[3] http://www.poulia.info/2012/03/cuculus-canorus.html
[4] www.wikipedia.org
[5] http://www.springalive.net
[6] The IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 17 November 2014.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://bird-guide.l-studio.gr/sp.php?ln=gr&sp_id=235