Home / Τα είδη του μήνα 2015 / Το είδος του Ιουνίου 2015

Το είδος του Ιουνίου 2015

Όνομα: Μισιαρός
Επιστημονικό όνομα: Mediodactylus kotschyi                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

135. misiarosΒασίλειο: Ζώα (Animalia)
Φύλο: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ερπετά
Τάξη: Squamata
Οικογένεια: Gekkonidae
Γένος: Cyrtopodion
Είδος: C. kotschyi                                                                                                                                                          

Ο μισιαρός προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα από την ειδική νομοθεσία σχετικά με τον «περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής νόμο»

Περιγραφή
Ο μισιαρός είναι σαύρα μικρού μεγέθους με σώμα που δε ξεπερνά τα 10cm μαζί με το μέγεθος της ουράς του. H κόρη των ματιών του είναι κάθετη, χωρίς βλέφαρα και φέρει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: κατά τη διάρκεια της νύχτας διαστέλλεται για να διευκολύνει όραση του ή όταν έχει μειωμένη ορατότητα. Το σώμα του έχει συνδυασμό γκρίζου με ανοικτό καφέ χρώμα και στην πλάτη του εντοπίζονται σκούρα σχέδια σε σχήμα «V». Το κάτω μέρος της κοιλιακής του περιοχής φέρει χρώμα κιτρινωπό ή πορτοκαλί [1,2]. Ο σκουρόχρωμος χρωματισμός του σώματός του σε συνδυασμό με τη συνήθειά του να παραμένει ακίνητος, του επιτρέπουν να είναι σχεδόν αθέατος. Ακόμα, αυτό οφείλεται και στο ότι έχει τη δυνατότητα να αποκτά πιο σκούρους ή πιο ανοικτούς τόνους χρώματος, ανάλογα με το υπόστρωμα στο οποίο βρίσκεται και τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν [5]. Επίσης, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικά του μισιαρού είναι ότι έχει λεπτό σώμα και λεπτά άκρα, τα οποία φέρουν ειδικούς σχηματισμούς που λειτουργούν σαν βεντούζες και το βοηθούν να αναρριχάται ακόμα και στις πιο λείες επιφάνειες με μεγάλη ευκολία.

Ενδιαίτημα
Οι σαύρες του συγκεκριμένου είδους εντοπίζονται κυρίως σε ξηρές περιοχές και θαμνώνες ή σε βραχώδης περιοχές, όπου μπορεί να βρει κάλυψη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, συχνά βρίσκεται σε ερείπια σπιτιών, δομές και τοίχους. Είναι εξαπλωμένη σχεδόν σε όλο το νησί από την παραλία μέχρι και τις ψηλές κορυφές του Τροόδους. Είναι νυχτόβιο ερπετό, οπότε είναι πιο εύκολο για κάποιον να τη συναντήσει το βράδυ, ειδικά κατά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αλλά συναντάται και κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως κατά τους χειμωνιάτικους κρύους μήνες που έχει σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν νιώσει ότι απειλείται, υποχωρεί και βρίσκει καταφύγιο σε πυκνή βλάστηση, σε βραχώδεις περιοχές και συνήθως προσκολλάται στην κάτω επιφάνεια βράχων [2].

Τροφή
Η τροφή του είναι κυρίως μικρά αρθρόποδα, όπως αράχνες και μικρά έντομα.

Αναπαραγωγή
Όσο αφορά την αναπαραγωγή, ο θηλυκός μισιαρός γεννά 1-2 αυγά συνήθως κάτω από πέτρες και τα οποία εκκολάπτονται ένα μήνα περίπου μετά την ωοαπόθεση. Η αναπαραγωγή τους ξεκινά από την περίοδο της άνοιξης και μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι το φθινόπωρο.

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998

[2] http://www.katakali.net/drupal/?q=odika/aidoni
[3] www.platres.org
[4] http://www.exoticbirds.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=97
[5] http://aksioperierga.blogspot.com/2013/01/blog-post_12.html
[6] http://www.birdlifecyprus.org/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.animalphotos.me/