Home / Unpublished / Το είδος του Ιουνίου 2020

Το είδος του Ιουνίου 2020

 

 

Όνομα: Φραγκολίνα
Κοινό Όνομα: Αυτοτσιηνάρα
Επιστημονικό όνομα:  Francolinus francolinus
Οικογένεια: Phasianidae

 

 

Περιγραφή
Η Φραγκολίνα ή Αυτοτσιηνάρα με το επιστημονικό όνομα Francolinus francolinus είναι ένα πουλί με όμορφους χρωματισμούς που εντυπωσιάζει. Ανήκει στην οικογένεια των φασιανίδων όπου ανήκει και η πέρδικα και είναι ιθαγενές είδος, δηλαδή όχι μόνο αναπαράγεται στην Κύπρο αλλά παραμένει στο νησί μας για όλη του τη ζωή [1,2,3]. Πιθανολογείται ότι στην Κύπρο έχει εισαχθεί από τους Ρωμαίους. Η φραγκολίνα απαντάται επίσης στη γειτονική Μικρά Ασία ως τις Ινδίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες απαντάται μόνο στην Κύπρο [1,2,3].

Το αρσενικό έχει συνήθως καστανόμαυρο εώς πυρόξανθο φτέρωμα. Το στήθος του είναι χρώματος μαύρου με λευκές κηλίδες. Χαρακτηριστικό είναι το καστανοκόκκινο περιλαίμιο του και οι λευκές βούλες στα μάγουλα του. Το θηλυκό έχει λιγότερο έντονα χρώματα με κυρίως καστανωπή εμφάνιση και λεπτές κιτρινωπές ραβδώσεις και στίγματα. Η φραγκολίνα είναι το μόνο ιθαγενές πουλί της Κύπρου με ευδιάκριτη διαφορά χρώματος μεταξύ του αρσενικού και θηλυκού [1,2,3].

Ενδιαίτημα
Μπορεί κανείς να συναντήσει τη φραγκολίνα σε παραθαλάσσιες κοιλάδες, σε κοιλάδες ποταμών και σε ημιορεινές περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 700 μέτρων. Σπάνια απαντάται και σε κοιλάδες της ενδοχώρας κοντά σε ελώδεις περιοχές. Μεγάλοι πληθυσμοί της βρίσκονται στη χερσόνησο της Καρπασίας, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού, στη Μόρφου και στο Παραλίμνι [5].

Αναπαραγωγή
Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, συνήθως την άνοιξη, το αρσενικό ανεβαίνει στα πιο ψηλά σημεία της περιοχής και με το δυνατό ερωτικό του κέλευσμα προσελκύει τα θηλυκά της γύρω περιοχής. Σχηματίζουν μονογαμικές σχέσεις και το αρσενικό καθορίζει τα όρια της περιοχής στην οποία θα παραμείνει το ζευγάρι. Η περίοδος φωλιάσματος κυμαίνεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το θηλυκό κατασκευάζει τη φωλιά του σε χώρους με θαμνώδη βλάστηση και μπορεί να γεννήσει μέχρι και 12 αυγά τα οποία κλωσσά για 22 μέρες [1,2,3].

Διατήρηση – Προστασία
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για την προστασία του ιθαγενούς αυτού πουλιού; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της κυπριακής χλωρίδας και πανίδας. Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας από το να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τους οικότοπους που ζει η Φραγκολίνα. Ας αποφύγουμε τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζουν το περιβάλλον μας. Ας πούμε ΟΧΙ στη λαθροθηρία. Μπορούμε; 

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998
[2]http://www.moa.gov.cy/moa/fd/fd.nsf/all/826195642F28D88EC2257909002D6FC8/$file/%CE%96%CF%89%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1.pdf?openelement
[3] http://flipbooks.gamefund.gov.cy/files/assets/basic-html/page162.html
[4] http://www.birdlifecyprus.org/gr/news-188-_____________.html

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_francolin#mediaviewer/File:Black_Francolin.jpg

 

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...