Home / Unpublished / Το είδος του Μαρτίου 2017

Το είδος του Μαρτίου 2017

Όνομα: Αλκυόνη
Επιστημονικό όνομα: Alcedo atthis
Οικογένεια: Alcedinidae

                                                                             

                                             

Περιγραφή
Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πτηνό με ζωηρά χρώματα, το οποίο είτε επισκέπτεται το νησί μας το χειμώνα για να ξεχειμωνιάσει είτε χρησιμοποιεί το νησί μας σαν σταθμό κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού του ταξιδιού [1,2]. Το φτέρωμα της αλκυόνης είναι χρώματος έντονου μπλε που έρχεται σε αντίθεση με το πορτοκαλοκόκκινο στήθος της. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μικρό σώμα της. Συγκεκριμένα το μήκος της είναι συνήθως 16 εκατοστά [1-3]. Παρά τα έντονα χρώματά της, η αλκυόνη δεν διακρίνεται εύκολα στο φυσικό της περιβάλλον.

Ενδιαίτημα
Πρόκειται για ένα πουλί που συχνάζει σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών [1,2]. 

Τροφή
Τρέφεται κυρίως με μικρά ψαράκια και σπανιότερα με γυρίνους τους οποίους πιάνει με το αιχμηρό ράμφος του. Το πέταγμά του είναι πολύ γρήγορο, σε ευθεία γραμμή και χαμηλά πάνω από το νερό [1,2].

Μυθολογία
Σύμφωνα με ένα αρχαίο Ελληνικό μύθο το πουλί ήταν η Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε αυτή και το σύζυγο της σε πτηνά μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της συζύγου.  Συγκεκριμένα η Αλκυόνη ζούσε ευτυχισμένη με το σύζυγο της Κύηκα και η αγάπη τους ήταν αξιοζήλευτη. Μια μέρα, ο Κύηκας βγήκε στο πέλαγος για ψάρεμα αν και η Αλκυόνη τον αποθάρρυνε λόγω ενός άσχημου προαισθήματος που ένιωθε.  Καθώς ψάρευε σηκώθηκαν δυνατοί άνεμοι και βύθισαν το πλοίο του. Η Αλκυόνη που παρακολουθούσε από μακριά τη σκηνή μόλις είδε το πλοίο του να χάνεται μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Επειδή η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή, οι θεοί τους λυπήθηκαν και τους μεταμόρφωσαν σε πουλιά, τις γνωστές μας αλκυόνες. Επίσης επειδή γεννάνε τα αυγά τους συνήθως μέσα στον παγερό Ιανουάριο, ο Δίας τους λυπήθηκε και επέτρεψε να είναι καλοκαιρία για δυο εβδομάδες, δηλαδή για όσες ημέρες η Αλκυόνη κλωσσά τα αυγά της. Για χάρη αυτών των εντυπωσιακών πουλιών οι ζεστές  μέρες του Ιανουαρίου ονομάστηκαν αλκυονίδες μέρες [2,3].

Άλλες πληροφορίες
Το ψαροπούλι, όπως αποκαλείται αλλιώς η Αλκυόνη, σε πολλά μέρη θεωρείται πουλί που φέρνει γούρι. Για παράδειγμα σε κάποιες περιοχές οι έμποροι την κρατούν βαλσαμωμένη στα μαγαζιά τους για να αυξήσουν τα πλούτη τους και οι καταστηματάρχες για να αυξήσουν τους πελάτες τους. Επίσης το πτέρωμά της είναι περιζήτητο για στολισμούς γυναικείων ενδυμάτων και καπέλων [2,3].

ΠΗΓΕΣ:
[1] Πουλιά της Κύπρου, του Λουκά Χριστοφόρου, AFIAP, 1998

[2] http://www.poulia.info/2011/10/alcedo-atthis.html
[3] http://ingolden.gr/in/%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CF%85%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://www.wikipedia.org/

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...