Home / Unpublished / Το είδος του Μαρτίου 2020

Το είδος του Μαρτίου 2020

 

Όνομα: Αόρατος ο φοινικικός

Επιστημονικό όνομα: Juniperus phoenicea L.

Οικογένεια: Cupressaceae

 

 

Περιγραφή
Ο Αόρατος ή Άρκευθος η φοινικική είναι αρωματικός, κωνοφόρος, αειθαλής θάμνος, ή μικρό δέντρο, ύψους μέχρι 10m. Έχει πυκνή και κωνική κώμη.Τα άνθη είναι μικρά και βρίσκονται στις κορυφές των μικρών κλαδιών, τα αρσενικά είναι μικροί κιτρινωποί κώνοι και τα θηλυκά επίσης κώνοι, με σκοτεινό ιώδες χρώμα. Ανθίζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ενδιαίτημα
Ο Αόρατος είναι είδος της θερμής και ξηρής ζώνης των χωρών της Μεσογείου. Η εξάπλωσή του στην Κύπρο ξεκινά από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 500 m υψόμετρο. Απαντά σε θαμνώνες σε διάφορες περιοχές της παραλιακής ζώνης. Τα πιο καλά διατηρημένα δάση Αοράτου στην Κύπρο είναι αυτά του Ακάμα και της Καρπασίας.

Χρήσεις
Το ξύλο του Αόρατου είναι σκληρό, εύοσμο και δεν προσβάλλεται από έντομα. Σε αρκετά μέρη της Κύπρου, κάτοικοι της υπαίθρου έβαζαν μικρά κομμάτια ξύλου του Αόρατου σε ερμάρια φύλαξης ρούχων, για να τα προστατέψουν από έντομα, αλλά και ως αρωματικό.

Το ξύλο του είναι πολύ ανθεκτικό στη σήψη, και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα για τη στέγαση κατοικιών και άλλων υποστατικών, καθώς και για την κατασκευή φτερωτών των αλακατιών αλλά και για περιφράξεις. Αυτές οι χρήσεις ήταν καθοριστικές στη συρρίκνωση και υποβάθμιση των δασών του.

Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή φερέτρων. Επίσης ο Διοσκιουρίδης γράφει ότι τα ξύλα χρησιμοποιούνταν για τον αρωματισμό του αρκεύθινου οίνου. Εκτός από το ξύλο, οι καρποί χρησιμοποιούνται για την επάλειψη των νεκρών σωμάτων των βασιλιάδων. Πιθανώς να είναι το είδος που αναφέρεται ως «άρκευθος» από τον Θεόφραστό και «έτερον βράθυ» από το Διοσκιουρίδη. Οι βεδουίνοι χρησιμοποιούν τη ρητίνη του αόρατου ως θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές.

Αναπαραγωγή
Πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα με σπέρματα και με μοσχεύματα σε ριζωτήριο. Φυτά διατίθενται στα φυτώρια του Τμήματος Δασών.

ΠΗΓΕΣ:                                            
[1] Τμήμα Δασών-Ενημερωτικά Έντυπα

[2] http://www.moa.gov.cy

ΠΗΓΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
www.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης

Ε΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

  Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιερής Μητρόπολης Λεμεσού σε συνεργασία ...