Home / Τα είδη του μήνα 2014 / Το είδος του Οκτωβρίου 2014

Το είδος του Οκτωβρίου 2014

Όνομα: Μελισσοφάγος
Επιστημονική ονομασία: Merops Apiaster
Κοινή ονομασία: Μελισσοφάγος                                                                                                                                     

2014.10_Merops ApiasterΒασίλειο: Ζώα
Ομοταξία: Πουλιά
Τάξη: Κορακόμορφα
Οικογένεια
: Meropidae

Γένος: Merops
Είδος: Apiaster

 

 

Περιγραφή:
Είναι πολύχρωμο πουλί  με εντυπωσιακό φτέρωμα που είναι ιδιαίτερα λαμπερό την άνοιξη. Στο φτέρωμά του διακρίνονται το κόκκινο, το μαύρο, το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το λευκό χρώμα. Έτσι, τα σχέδια που δημιουργούνται από το συνδυασμό αυτών των χρωμάτων είναι πολύ όμορφος. Η πλάτη του έχει χρώμα χρυσοκαστανό και τα φτερά του χρώμα πρασινογάλαζο.  Ο λαιμός του είναι κίτρινος και το στήθος του πρασινωπό. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 20-28 cm. Έχει ράμφος μακρύ και ισχυρό, που το χρησιμοποιούν για να παίρνουν τα έντομα.

Εξάπλωση:
Ο μελισσοφάγος είναι ένας πολύ κοινός περαστικός  μετανάστης, που κατακλύζει κατά χιλιάδες το νησί, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Ο Μελισσοφάγος προτιμά περιοχές με θάμνους και λίγα δέντρα, ξέφωτα μέσα στο δάσος, καθώς και περιοχές κοντά σε λίμνες και ποτάμια. 

Οικολογία – Συμπεριφορά:
Έχει χαρακτηριστικό ήχο στο κελαϊδημά του και συγκεκριμένα είναι μεταλλικό και γάργαρο και ακούγεται από πολύ μακριά. Έτσι, εντοπίζεται εύκολα, παρόλο που συνήθως πετάει σε μεγάλο ύψος. Τρέφεται με έντομα και προτιμά ιδιαίτερα τις μέλισσες. Ο θηλυκός μελισσοφάγος έχει παρατηρηθεί ότι γεννά 6-7 άσπρα αυγά, που τα κλωσούν και τα δύο φύλα, για περίπου 20 μέρες. Ο μελισσοφάγος είναι κοινωνικό είδος που φτιάχνει ομαδικά τις φωλιές του, οι οποίες είναι σε βαθιές τρύπες που βρίσκονται συνήθως στις όχθες ποταμών, σε χωμάτινους λόφους και σε αγροτικούς δρόμους και χωράφια.

Άλλα στοιχεία:
Οι μελισσοφάγοι καθημερινά ξοδεύουν 10% από το χρόνο τους για ‘’προσωπική περιποίηση’’, όπως ηλιοθεραπεία, αμμόλουτρα ή μπάνιο. Η ηλιοθεραπεία συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και τα αμμόλουτρα βοηθάνε στη διατήρηση της καλής υγείας των φτερών και του δέρματος τους .

ΠΗΓΕΣ:
Βιβλίο «Πουλιά της Κύπρου» (1999), Λουκάς Χριστοφόρου

https://petbirds.gr/threads/3134/

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:European_bee_eater.jpg

©Rashuli